Search This Blog

Sunday, September 5, 2010

Tony Blair kena baling kasut, telur di Ireland

2010/09/05

DUBLIN: Sekumpulan penunjuk perasaan anti perang membaling kasut dan telur ke arah bekas Perdana Menteri Britain, Tony Blair semalam ketika beliau menghadiri majlis menandatangani buku kisah hidupnya kali pertama di khalayak ramai. 

Berpuluh-puluh penunjuk perasaan menjerit Blair turut bertanggungjawab menumpahkan darah atas kempen tentera Britain di Iraq dan Afghanistan, ketika beliau tiba di luar sebuah kedai buku di sini.
Kasut, telur dan benda lain turut dibaling ke arah Blair ketika beliau keluar dari kereta tetapi tersasar. Satu kasut boleh dilihat di bawah kenderaan BMW.
Kawalan keselamatan agak ketat untuk majlis menandatangani berkenaan dengan pembeli buku dikatakan lebih ramai daripada kira-kira 200 penunjuk perasaan, dan mereka diminta menyerahkan beg dan telefon bimbit sebelum masuk ke kedai buku Easons. 

Ada beberapa penunjuk perasaan yang berada di luar hadangan, bergelut dengan polis dan dua daripada mereka ditahan. 

Blair menghabiskan masa dua jam di kedai itu sebelum keluar dengan laungan terhadapnya kedengaran lagi dan telur dibaling lagi ke arahnya sebelum beliau segera dibawa dari situ. 

Blair dibayar 4 juta (RM33.6 juta) untuk menghasilkan buku bertajuk A Journey. AP

No comments:

Post a Comment