Search This Blog

Friday, September 24, 2010

Suami upahan makan hasil isteri

KUALA LUMPUR: Lelaki tempatan dikesan sanggup menjadi suami ‘upahan’ bagi mengahwini wanita warga asing dari China secara kontrak semata-mata untuk mendapat habuan setiap bulan hasil kegiatan tidak bermoral isteri mereka di pusat hiburan sekitar ibu negara.


MALU...GRO warga asing yang ditahan, kelmarin.
MALU...GRO warga asing yang ditahan, kelmarin.

Wanita yang menjadi pelayan pelanggan (GRO) itu dipercayai berkahwin secara sah dengan suami masing-masing sebagai lesen untuk berada lebih lama di negara ini dan tidak perlu memperbaharui visa setiap bulan selain membebaskan mereka sekiranya ditangkap ketika menjalankan kegiatan pelacuran atau aktiviti lain yang tidak bermoral.
Taktik licik ‘isteri’ itu, bagaimanapun dibongkar apabila Bahagian Siasatan Jenayah Maksiat, Kongsi Gelap dan Perjudian (D7) Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPPK) Kuala lumpur menyerbu sebuah pusat hiburan tidak berlesen di Taman Shamelin Perkasa di sini, kelmarin. Lebih mengejutkan, enam daripada lapan wanita GRO menggunakan status isteri kepada lelaki tempatan dalam operasi yang dijalankan kira-kira jam 10 malam itu.

Pegawai Turus D7 IPPKKL, Deputi Superintendan Razali Abu Samah, berkata pihaknya mengesan sesuatu tidak kena apabila keenam-enam wanita terbabit menggunakan surat status perkahwinan yang sama.

“Kami akan mengesan sama ada dokumen itu sah atau palsu. Bagaimanapun, semua mereka ditahan untuk siasatan lanjut.

“Selain mereka, tujuh pengunjung pusat hiburan terbabit ditahan untuk siasatan,” katanya ketika ditemui di sini, kelmarin.

Beliau berkata, pihaknya juga menahan seorang wanita warga China yang menggunakan pas pelajar untuk masuk ke negara ini manakala seorang lagi menggunakan pas lawatan sosial.

Katanya, polis akan memanggil semua suami wanita terbabit bagi tujuan siasatan dan semua mereka akan disiasat mengikut Seksyen 39 (b) Akta Imigresen kerana menyalahgunakan pas lawatan.

No comments:

Post a Comment