Search This Blog

Sunday, September 5, 2010

Rajin kerja tak berbaloi

JOHOR BAHRU: Kesungguhan sekumpulan pekerja asing tanpa izin bekerja lebih masa di sebuah kilang memproses plastik di Megah Ria, Masai, di sini, bagi mengumpul duit raya hanya sia-sia apabila diperangkap sepasukan anggota penguat kuasa Jabatan Imigresen Johor, malam kelmarin.


TANGKAP... antara pekerja asing yang ditahan penguat kuasa Imigresen, kelmarin.
TANGKAP... antara pekerja asing yang ditahan penguat kuasa Imigresen, kelmarin.

Difahamkan, ketika serbuan dijalankan di kilang itu kira-kira jam 8.30 malam, kumpulan pekerja asing yang kebanyakan mereka berasal dari Bangladesh, leka bekerja hingga tidak menyedari premis itu dikepung kumpulan penguat kuasa.
Mereka yang menyambung kerja syif malam selepas selesai berbuka puasa bagaimanapun menjadi panik dengan kehadiran penguat kuasa bertindak menyerbu kilang berkenaan.

Ketua Operasi, Timbalan Pengarah Imigresen negeri, Rajendran Bahadur berkata, dalam serbuan itu, seramai 34 pekerja asing tanpa izin dari Bangladesh dan dua pekerja Nepal ditahan di premis berkenaan.

Menurutnya, kumpulan pekerja berkenaan memberi kerjasama dan menyerah diri ketika pemeriksaan dijalankan.

“Kebanyakan pekerja lelaki itu didapati tidak mempunyai dokumen sah, melanggar syarat permit bekerja selain melakukan kesalahan tinggal lebih masa.

“Operasi itu dilakukan ekoran aduan penduduk setempat mengenai tindakan pengusaha kilang itu mengupah pekerja asing tanpa izin sejak beberapa bulan lalu.

“Kami juga akan berusaha bagi mengesan majikan yang gagal mematuhi peraturan menggaji pekerja asing dan cuba melindungi kumpulan pekerja itu di negara ini,” katanya. Semua warga asing yang ditahan berusia antara 20 hingga 45 tahun disiasat mengikut Seksyen 6 (1) (a) Akta Imigresen 1959/63 dan Seksyen 15 (1) (c) akta sama.

1 comment:

  1. macam itu pekerje yang tak syah masuk lokap dan di bawa balik ke negara masing2 betul ?
    berapa lama mereka masuk lokap ?

    ReplyDelete