Search This Blog

Friday, September 17, 2010

Penjenayah makanan dihukum mati
2010/09/17

China mahu pastikan skandal pencemaran susu bayi tidak berulang 

BEIJING: China semalam memberi amaran akan mengenakan hukuman mati terhadap mereka yang melanggar peraturan keselamatan makanan dalam usaha memantau industri memalukan negara itu membabitkan kematian akibat pencemaran produk makanan laut hingga susu formula bayi.Pihak berkuasa China mengenakan hukuman berat terhadap kes yang melanggar peraturan keselamatan makanan tetapi meningkatkan usaha lebih agresif mendakwa kes seumpama itu.
China membaik pulih sistem pengurusan keselamatan makanan mereka berikutan siri yang menakutkan pengguna di dalam dan luar negara termasuk masalah dua tahun lalu membabitkan pencemaran susu formula bayi yang membunuh enam kanak-kanak dan menyebabkan 300,000 lagi jatuh sakit. 

Skandal terbabit membawa kepada hukuman penjara terhadap eksekutif tenusu yang bertanggungjawab dan menjejaskan industri susu China. Dua orang dihukum bunuh dalam kes itu. 

Bagaimanapun, masalah terbabit berterusan apabila pihak berkuasa sekali lagi menemui susu tercemar dengan bahan kimia melamin yang digunakan dalam pembuatan plastik, baru-baru ini. – AP 

No comments:

Post a Comment