Search This Blog

Wednesday, September 15, 2010

Pembunuhan kejam Sosilawati: Suspek pernah dibicara kes pecah amanah
2010/09/15

KUALA LUMPUR: Seorang daripada suspek yang ditahan dalam kes pembunuhan kejam jutawan kosmetik, Datuk Sosilawati Lawiya pernah didakwa di Mahkamah Sesyen Klang, bulan lalu atas tiga tuduhan pecah amanah membabitkan pertukaran hak milik tanah milik seorang wanita, akhir tahun lalu. 

Beliau yang juga seorang peguam berusia 38 tahun mengaku tidak bersalah atas tiga tuduhan mengikut Seksyen 409 Kanun Keseksaan yang boleh dikenakan hukuman penjara maksimum 20 tahun dan sebatan, jika sabit kesalahan.Kes itu ditetapkan untuk sebutan semula pada 20 September ini dan suspek dibebaskan dengan ikat jamin RM50,000.
Sementara itu, dia dan abangnya yang juga seorang peguam bergelar Datuk pernah digantung selama setahun sebagai pengamal undang-undang oleh Majlis Peguam selepas siasatan salah laku dibuat badan itu terhadap kedua-dua mereka. 

Berikutan itu, suspek bersama abangnya yang berusia 41 tahun digantung daripada mengamalkan amalan guaman daripada 9 Mac 2007 hingga 30 Mac 2008. 

Mereka dikenakan tindakan itu mengikut Akta Undang-Undang Profesyen 1976. 

Sumber Majlis Peguam yang mengesahkan perkara itu memberitahu Berita Harian yang badan berkenaan pada 2009 membuat keputusan untuk melucutkan keahlian kedua-dua mereka. 
“Bagaimanapun, kedua-dua mereka membuat rayuan ke Mahkamah Tinggi berhubung keputusan Majlis Peguam itu dan sehingga kini rayuan masih belum didengar lagi,” katanya. 

Berikutan itu, kedua-dua suspek masih boleh meneruskan khidmat guaman sehingga keputusan rayuan di Mahkamah Tinggi diperoleh. 

No comments:

Post a Comment