Search This Blog

Sunday, September 5, 2010

Pelajar takut

KUALA LUMPUR: “Memang menakutkan. Kesan gempa bumi itu membuatkan ada pelajar meluahkan hasrat mahu pulang ke Malaysia serta-merta.


ROSAK... keadaan jalan terbongkah di pusat bandar Christchurch selepas gempa.
ROSAK... keadaan jalan terbongkah di pusat bandar Christchurch selepas gempa.

“Sekurang-kurangnya 20 gegaran berlaku secara berterusan membuatkan kami ketakutan,” kata pelajar jurusan Geologi di University of Canterbury, Christchurch, South Island, New Zealand, Nazmi Aizat Azizan, 21, yang dihubungi Metro Ahad, semalam.

Menceritakan kembali kejadian gempa bumi pada jam 4.35 pagi (waktu tempatan) itu, Nazmi berkata, kebanyakan pelajar sedang bersahur dan kejadian gempa bumi itu nyata mengejutkan mereka.

“Gegaran kali pertama memang kuat. Ada yang bersembunyi di bawah meja dan katil. Suasananya memang mencemaskan.

“Selepas reda sedikit, kami ke luar rumah. Pelajar wanita dilihat menangis dan berpelukan antara satu sama lain,” katanya yang menetap di kawasan yang menempatkan tiga rumah penuntut dari Malaysia.

Menurut Nazmi, dia bersyukur kerana tiada kejadian tidak diingini seperti kecederaan atau binaan runtuh di kawasan kediamannya.
“Yang teruk dilanda gempa bumi adalah di kawasan bandar. Kami di sini hanya merasai gegaran.

“Akibat kejadian itu, pihak berkuasa tidak membenarkan penduduk keluar rumah dari jam 7 malam (semalam) hingga 7 pagi hari ini (waktu tempatan). Kuliah kami yang sepatutnya bermula Isnin (esok) ditangguhkan kerana pihak universiti menambah cuti seminggu lagi akibat gempa bumi,” katanya.

No comments:

Post a Comment