Search This Blog

Friday, September 24, 2010

Lima pelajar lepas, bebas tuduhan khianat


24/09/2010 12:03pm

KUALA LUMPUR – Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur hari ini melepas dan membebaskan lima penuntut Universiti Malaya (UM) daripada tuduhan melakukan khianat dan menceroboh universiti itu pada Jun tahun lepas.
Hakim Rozana Ali Yusuff membuat keputusan itu selepas mendapati pihak pendakwaan gagal membuktikan kes prima facie terhadap kelima-lima mahasiswa berkenaan iaitu Mohamad Izzuddin Hilmi, Muhammad Syahrul Denn Ahmad Rosli, Mohamad Aizat Rosle, Mohammad Saufi Jelani, masing-masing 22 tahun, dan Mohd. Shazni Munir Mohd. Ithnin, 23, dari Fakulti Akademi Pengajian Islam.
"Setelah meneliti dan mempertimbang keterangan daripada saksi pendakwaan, ekshibit serta hujahan daripada kedua-dua pihak, mahkamah mendapati pihak pendakwaan telah gagal membuktikan kes prima facie kepada semua tertuduh berdasarkan beberapa alasan,” katanya.
Kelima-lima mahasiswa itu didakwa melakukan kesalahan khianat dengan menyimbah petrol ke atas permaidani dan menconteng dinding dewan utama Fakulti Akademi Pengajian Islam, mengikut Seksyen 427 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara sehingga dua tahun atau denda atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.
Kesalahan itu didakwa dilakukan di pintu utama dewan fakulti itu kira-kira 4 pagi, 24 Jun 2009.
Mereka juga turut dituduh menceroboh bangunan fakulti itu pada masa, lokasi dan tarikh yang sama dan didakwa mengikut Seksyen 447 kanun yang sama yang boleh dipenjara sehingga enam bulan atau denda sehingga RM3,000 atau kedua-duanya. – Bernama

No comments:

Post a Comment