Search This Blog

Tuesday, September 7, 2010

Lima nelayan Indonesia ditahan

PULAU PINANG 6 Sept. - Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) menahan lima nelayan Indonesia kerana dipercayai menceroboh kawasan perairan negara di Kampung Sungai Udang, Seberang Perai Selatan (SPS), di sini Jumaat lalu.
Lima lelaki berusia dalam lingkungan 25 hingga 27 tahun dan berasal dari daerah Langket, Sumatera Utara, Indonesia itu ditahan pada kedudukan longitud 99 36.02 timur dan latitud 05 10.45 utara, pukul 11.20 pagi.
Pengarah Unit Siasatan Daerah Maritim Dua Pulau Pinang, Leftenan Maritim Mohd. Shah Rulashari Ahmad Omar ketika dihubungi Utusan Malaysia hari ini mengesahkan kejadian tersebut.
Menurutnya, penahanan kelima-lima nelayan itu dibuat hasil rondaan kapal KM Ciamil dalam Ops. Satria Utara diketuai Pegawai Memerintah kapal, Leftenan Hilmi Abdullah.
"Semasa melakukan rondaan di kawasan Selat Melaka utara, kita mendapati bot berkenaan yang tidak mempunyai nombor pendaftaran sedang melakukan aktiviti menangkap ikan di kawasan perairan negara," katanya.
Agensi Berita Antara hari ini melaporkan, lima rakyat negaranya yang dikenali sebagai Naser (34), Junaidi (30), Iswadi (32), Jolauni (31) and Ali Akbar (22) ditahan oleh polis negeri ini di Kampung Jawi, SPS.
Setiausaha Agung People's Coalition for Fishery Justice (KIARA), Riza Damanik dipetik sebagai berkata, beliau percaya kesemua mereka ditahan di perairan Indonesia berdasarkan maklumat nelayan yang berjaya melepaskan diri dalam insiden itu.
Mengulas lanjut, Mohd. Shah menambah, hasil siasatan awal mendapati, kesemua mereka yang ditahan tidak mempunyai dokumen perjalanan.
Beliau berkata, kelima-lima lelaki itu memberi kerjasama yang baik dan mereka telah dibawa ke pejabat Maritim Malaysia Pulau Pinang untuk siasatan lanjut.
Jelasnya, Mahkamah Majistret Jawi di sini juga telah membenarkan perintah tahanan reman ke atas nelayan terbabit selama 14 hari bermula 4 hingga 17 September ini.
"Kita sedang menjalankan siasatan dan kes itu akan disiasat mengikut Seksyen 15 (1) (a) Akta Perikanan 1985 kerana menangkap ikan tanpa permit," ujarnya.

No comments:

Post a Comment