Search This Blog

Thursday, September 30, 2010

Al-Qaeda rancang serang Eropah

2010/09/30

ANGGOTA polis bersenjata mengawal kawasan di seberang Downing Street, ketika sebuah bas pelancong melalui jalan itu, semalam.
ANGGOTA polis bersenjata mengawal kawasan di seberang Downing Street, ketika sebuah bas pelancong melalui jalan itu, semalam.
Kumpulan militan didedah berkomplot lakukan keganasan ala Mumbai

LONDON: Agensi perisikan Barat semalam mendedahkan satu komplot al-Qaeda untuk melancarkan serangan pengganas ala-Mumbai di Britain, Perancis dan Jerman, kata laporan semalam.

Militan berpusat di Pakistan itu merancang serangan serentak di sini dan bandar besar di Perancis dan Jerman, lapor televisyen Sky News Britain, memetik sumber perisikan sebagai berkata.
Ia adalah satu daripada rancangan serangan Al-Qaeda paling serius sejak beberapa tahun lalu dan mendapat inspirasi daripada pemimpin kumpulan peng-ganas yang diburu di kawasan puak Pakistan, kata Perbadanan Penyiaran Britain (BBC).
Amerika Syarikat (AS) juga mungkin menjadi sasaran dan Presiden Barack Obama sudah diberi taklimat mengenai ancaman itu, kata ABC News di AS, memetik pihak berkuasa negara itu.

Rancangan itu sudah berada pada peringkat lanjut, namun belum dimuktamadkan dan serangan mengejut terbaru tentera Barat di Pakistan baru-baru ini mengorbankan beberapa pemimpin komplot itu, kata Sky.

Pasukan jihad yang bersenjata lengkap, ala komando merancang untuk menawan tebusan Barat dan membunuh mereka, dalam satu tindakan seumpama dengan rampasan dua hotel India di Mumbai pada 2008, menurut BBC.

Dalam serangan Mumbai itu, 10 lelaki bersenjata melakukan kepungan tiga hari ke atas pusat kewangan India berkenaan, membunuh 166 orang dan mencederakan lebih 300 yang lain. 
Di Britain semalam, tahap ancaman negara masih dikekalkan serius, sejak Januari lalu, yang bermaksud ancaman serangan pengganas amat tinggi.

Perancis meletakkan amaran berjaga-jaga peringkat tinggi, namun seorang pegawai berkata lewat kelmarin amaran itu tidak dikaitkan dengan rancangan al-Qaeda yang dilaporkan itu.

Komplot menyasarkan Eropah didedahkan selepas perkongsian perisikan antara Britain, Perancis, Jerman dan AS serta kerjasama mereka menyebabkan rancangan serangan digagalkan, kata Sky.

Sebilangan ketua komplot terkorban dalam serangan mengejut yang ditingkatkan oleh tentera Barat sejak beberapa minggu lalu untuk menyasarkan mereka, kata syarikat penyiar itu.

Akhbar Wall Street Journal melaporkan kelmarin CIA meningkatkan serangan mengejutnya di kawasan puak Pakistan sebagai sebahagian usaha menghalang serangan besar-besaran ke atas bandar Eropah. AFP

No comments:

Post a Comment