Search This Blog

Tuesday, September 7, 2010

Aaliyah mati dibunuh




SHAH ALAM – Dalam keadaan nyawa-nyawa ikan kanak-kanak yang mati dipercayai akibat dibunuh teman lelaki ibunya, Aaliyah Ayman Hussin Abdullah tidak dibawa ke hospital kerana takut rahsia terbongkar mangsa diperlakukan dengan kejam. 

Ibu arwah Aaliyah Ayman, Ellina Maulad Mahather, 25, memberi keterangan di Mahkamah Tinggi di sini, semalam, bahawa dia bukan tidak mahu membawa Aaliyah ke hospital tetapi dihalang teman lelakinya berbangsa Sudan, Mohannad Taha Ismail, 25. 

Ellina memberi keterangan di hadapan Hakim Datuk Abdul Alim Abdullah. 

Ketika disoal Timbalan Pendakwa Raya, Alfred Egin mengenai kejadian sebelum itu, Ellina berkata, teman lelakinya itu menghubunginya kira-kira jam 11.30 pagi sambil marah kerana Aaliyah membuang air kecil merata tempat dalam rumah. 

“Dia marah saya tak ajar anak tetapi saya kata biarkan saja dan balik nanti saya akan cuci. 

“Kira-kira jam 2.30 petang pula dia telefon saya beritahu Aaliyah tidak nampak kerana terlanggar pintu dan 4.30 petang dia telefon lagi dengan suara risau beritahu Aaliyah koma,” kata Ellina. 

Dia memberitahu, teman lelakinya itu kemudian meninggalkan Aaliyah yang koma sendirian dan keluar mengambilnya di pejabat dengan menaiki teksi kira-kira jam 5.30 petang. 

“Tiada siapa jaga Aaliyah. Dia juga tak beritahu keadaan anak saya dan kami ke pasaraya Giant untuk membeli lampin bayi serta ubat dan sampai ke rumah pada jam 7.30 malam,” 

Menurutnya, ketika membuka pintu rumah telah melihat Aaliyah terbaring atas sofa dalam keadaan serius kerana mengalami masalah pernafasan serta terdapat lebam dan bengkak. 

Ketika ditanya Alfred mengenai tindakannya selepas itu, Ellina mendakwa kerana melihat Aaliyah tidak dapat bernafas, dia panik lalu menangis bersama teman lelakinya antara 15 hingga 20 minit. 

Kemudian apabila melihat Aaliyah tidak lagi bernafas, dia memeriksa keadaan anaknya dan Mohannad melakukan bantuan pernafasan mulut ke mulut di samping menekan dada Aaliyah. 

Bagaimanapun setelah melihat darah keluar telinga Aaliyah dia terus merancang membawanya ke hospital tetapi tidak diizinkan Mohannad Taha. 

“Dia takut polis tangkap dan pihak hospital tahu dia pukul anak saya.Dia kata ‘our life will be over’ (kehidupan kita akan hancur) sekiranya Aaliyah dibawa ke pusat rawatan,” kata Ellina. 

Katanya, dalam keadaan Aaliyah kritikal dia tekad mahu ke hospital dan memujuk Mohannad memberi idea bahawa Aaliyah cedera akibat dipukul pembantu rumah. 

Perihal kesanggupannya mencipta helah itu Ellina berkata, dalam keadaan panik dia menjadi keliru dan kebetulan begitu menyayangi Mohannad.

1 comment:

  1. hi, nak komen sikit,ni ibu ke hantu.cuba lah ingat sikit mase nak lahir kan anak tu cam ne,sikit punye susah,pastu senang2 wat cam tu.confirm akhirat kau dapat balasan.sesiape yg kat luar tu jaga lah anak korang dgn ikhlas,cos tuhan bagi amanah,utk kta besarkan dia.

    ReplyDelete