Search This Blog

Tuesday, September 7, 2010

3 kapal nelayan kita ditahan Indonesia

2010/09/07

KOTA KINABALU: Tiga kapal nelayan Malaysia bersama 30 nelayan meliputi juragan dan awak-awak semuanya warga Indonesia yang mempunyai permit kerja di negara ini ditahan Tentera Laut Indonesia dipercayai di perairan Tawau di Pantai Timur, negeri ini, minggu lalu. 

Sumber berkata, Tentera Laut Indonesia dipercayai menahan tiga kapal berkenaan kerana didakwa menceroboh perairan Indonesia pada jam 8 malam itu dan tekong serta awak-awak mempertahankan mereka bukan penceroboh sebaliknya menangkap ikan di perairan Malaysia.
Sebaik ditahan, mereka memaklumkan penahanan kapal itu kepada majikan dan kemudian pemilik kapal terbabit membuat laporan di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Tawau.
Polis meminta kerjasama Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) yang meronda di perairan Tawau supaya ke tempat kejadian untuk menyiasat tetapi sebaik tiba, semua tahanan terbabit dan tiga kapal nelayan berkenaan sudah dibawa ke Kalimantan, Indonesia. 

Pesuruhjaya Polis Sabah, Datuk Noor Rashid Ibrahim ketika dihubungi mengesahkan kejadian itu dan pihaknya sedang berunding untuk membebaskan kapal dan juragan serta awak-awak terbabit.

No comments:

Post a Comment