Search This Blog

Tuesday, September 7, 2010

20 GRO warga asing ditahanKUALA TERENGGANU 6 Sept. - Kelicikan pemilik sebuah pusat hiburan yang menggunakan khidmat gadis pelayan pelanggan (GRO) warga asing berjaya mengelakkan diri dalam tiga serbuan polis sebelum ini.
Namun tindakan mereka tidak bertahan lama apabila serbuan sepasukan polis kelmarin dan semalam, akhirnya berjaya menahan 20 GRO berusia 18 hingga 21 tahun di premis tersebut.
Ketua Polis Daerah, Asisten Komisioner Zamri Shamsuddin berkata, kesemua mereka terdiri daripada 18 wanita Thailand, dua wanita Laos selain seorang pekerja lelaki dari Myanmar.
Katanya, turut ditahan tiga pemilik premis dan mereka disiasat di bawah Seksyen 55(b) akta yang sama kerana menggaji pekerja asing tanpa permit.
"Kesemua warga asing itu ditahan di bawah Peraturan 39(b) Peraturan Imigresen 1963 kerana menyalah guna pas lawatan sosial," katanya kepada pemberita ketika ditemui di sini hari ini.
Mengulas lanjut, beliau berkata, polis turut mengeluarkan saman kepada empat pemilik premis lain kerana menjalankan perniagaan tanpa lesen.
Ujarnya, semua mereka akan disiasat di bawah Seksyen 61 Enakmen Hiburan dan Tempat Hiburan Negeri Terengganu.
Beliau turut memaklumkan, sempena musim perayaan ini, pihaknya akan mengedarkan risalah panduan keselamatan dan peringatan musim perayaan kepada pengguna sebagai langkah berjaga-jaga.
"Kita mahu aktiviti jenayah dielakkan musim perayaan ini. Apa yang penting pengguna perlu memberi kerjasama agar tidak membuka peluang kepada penjenayah melakukan kegiatan mereka," jelasnya.

No comments:

Post a Comment