Search This Blog

Wednesday, August 11, 2010

Suspek kes culik diburu
IPOH – Polis Perak, semalam mengeluarkan lakaran fotofit (gambar) seorang individu yang dikehendaki untuk membantu siasatan kes penculikan kanak-kanak perempuan berusia 11 tahun dari kawasan perumahan Taman Jati 6, Taman Meru 3 C, Jelapang di sini, 4 Ogos lalu. 

Ketua Polis Perak, Datuk Zulkifli Abdullah berkata, ciri-ciri individu yang dikehendaki itu dikenal pasti sebagai lelaki yang berusia dalam lingkungan 30-an dan berbadan gempal. 

“Lelaki itu juga mempunyai ketinggian lebih kurang 170 sentimeter dan dikatakan menaiki sebuah kereta Perodua MyVi berwarna hijau pada hari kejadian,” katanya pada sidang media di Bilik Mesyuarat Utama Ibu Pejabat Kontijen Polis (IPK) Perak, semalam. 

Hadir sama, Ketua Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Perak, Datuk Mohd Dzuraidi Ibrahim. 

Zulkifli berkata, lakaran wajah suspek diperolehi dari hasil siasatan yang dijalankan ke atas mangsa dan rakan-rakannya yang berada di tempat kejadian berkenaan. 

“Justeru, kita meminta kerjasama orang awam untuk membantu menjejak penjenayah terbabit bagi mengelakkan kes yang sama berulang ke atas kanak-kanak lain,” katanya. 

Dalam kejadian jam 8.15 malam itu, mangsa bersama adik lelakinya dan beberapa orang rakannya baru pulang mengaji al-Quran di Taman Meru di sini. 

Suspek dikatakan berpura-pura bertanyakan kepada mangsa arah untuk ke kedai yang menjual kad prabayar sebelum dibawa lari sejauh 30 kilometer dan ditemui di Gopeng kira-kira jam 9.45 malam. 

Orang ramai yang mempunyai maklumat atau mengenali lelaki dalam fotofit yang disiarkan itu diminta menghubungi IPK Perak di talian 05-240 1999 dan mana-mana balai polis berhampiran atau menggunakan sistem pesanan khidmat ringkas (sms) Rakan Cop.

Sementara itu, dalam kes berasingan, Zulkifli berkata tiga lelaki berusia antara 22 hingga 26 tahun yang terbabit dalam kes penculikan dua adik beradik di Kuala Kangsar pada 26 Julai lalu didakwa di Mahkamah Majistret Kuala Kangsar, semalam. 

Dalam kejadian jam 9.20 malam itu, mangsa, Siti Haida Dzulkapli, 6, dan kakaknya, Nurul Fatin Farhana, 17 berada dalam kereta Honda Accord manakala bapa mereka, Mejar Dzulkafli Ahmad, 48, yang juga Penolong Pegawai Memerintah 50 Rejimen Askar Jurutera Diraja di Kem Bukit Higate, Kuala Lumpur serta ibu mereka, Fauziah Saafie, 41, berada dalam kedai gambar di Jalan Datuk Sagor, Kuala Kangsar. 

Tiba-tiba, tiga suspek meluru ke dalam kereta itu dan melarikannya bersama dua beradik berkenaan sebelum meninggalkan mereka di satu kawasan sunyi di Liman Kati, kira-kira 20 kilometer dari tempat mereka dilarikan, satu setengah jam kemudian. 

Manakala bagi kes culik pada Ahad lalu membabitkan mangsa, Yim Mun Chun, berusia tiga tahun di Taman Sepakat Menglembu, Zulkifli berkata, suspek masih diburu dan kes masih dalam siasatan polis. 

“Di samping itu, kita juga masih menjejaki kereta Perodua MyVi berwarna kelabu milik ibu mangsa yang dibawa lari suspek. 

“Sehubungan itu, saksi kejadian diminta tampil ke hadapan untuk membantu polis menjejaki suspek yang terbabit dalam kes penculikan itu,” katanya.

No comments:

Post a Comment