Search This Blog

Tuesday, August 31, 2010

'Spiderman’ ditahan lagi
2010/08/31

SYDNEY: Pendaki bangunan pencakar langit warga Perancis atau ‘Spiderman’ ditahan selepas memanjat bangunan 57 tingkat di Sydney, semalam.
Alain Robert yang sudah memanjat beberapa bangunan tertinggi dunia tanpa kelengkapan pendakian ataupun tali ditahan di tingkat atas bangunan Lumiere.
Orang ramai mula berkumpul di bawah bangunan Lumiere ketika Robert memanjat bangunan itu selama 20 minit. “Saya sedih Robert ditangkap, namun saya harap dia akan dibebaskan segera supaya kami dapat minum champagne bersama-sama,” kata ejen Robert, Max Markson.

Bagaimanapun, Robert belum lagi didakwa. Robert didenda 750 dolar Australia (RM2,109) kerana memanjat bangunan 41 tingkat Bank Diraja Scotland di Sydney pada tahun lalu.

Sebelum ini, Robert sering ditahan dan didenda kerana memanjat beberapa bangunan tertinggi dunia. Robert, 48, sudah memanjat lebih 70 bangunan pencakar langit di seluruh dunia termasuk bangunan Empire State di New York, Menara Sears dan Menara Berkembar Petronas di Kuala Lumpur. - Agensi

No comments:

Post a Comment