Search This Blog

Wednesday, August 11, 2010

Rindu 20 tahun

JOHOR BAHRU: Kerana terlalu rindukan anak perempuannya yang sudah 20 tahun menghilangkan diri, seorang warga emas tetap setia menanti kepulangannya termasuk menunggu di pusat mengundi setiap kali pilihan raya umum diadakan.
Malangnya, impian Aneran Yusah, 76, tidak kesampaian kerana sehingga kini tidak menerima sebarang berita berkaitan Roszaimah Laham yang menghilangkan diri ketika berusia 18 tahun.
“Selepas pelbagai usaha mengesan Roszaimah gagal, saya tidak punya pilihan, selain berikhtiar mencarinya di pusat pembuangan undi dengan harapan dia antara pengundi yang hadir.

“Saya mula terfikir mencari Roszaimah di pusat mengundi selepas menerima pengesahan daripada Suruhanjaya Pilihan raya (SPR) bahawa namanya tersenarai sebagai pengundi di sini,” katanya.

Roszaimah anak bongsu daripada empat beradik keluar dari kediaman keluarga di Batu 41, Kampung Bukit Kenangan, Simpang Renggam dengan alasan mencari kerja di Kluang.

Menurut Aneran, apabila mengetahui nama Roszaimah tersenarai sebagai pengundi di situ, dia cukup gembira dan sanggup menunggu seawal pagi hingga tamat waktu mengundi.

“Mungkin ramai yang pelik melihat saya menunggu di pusat pembuangan undi, namun hanya ibu yang pernah mengalami nasib sama seperti saya mampu mengerti penantian ini demi menatap semula wajah anak sebelum ajal memanggil.

“Jika dia terbaca keluhan hati saya ini, saya harap dia kembali kerana kami semua sayangkannya. Bagaimanapun, saya mungkin ke pusat pembuangan undi semula pada pilihan raya akan datang jika dia tetap tidak muncul kerana saya cukup merinduinya,” katanya sebak.

Menurut Aneran, semuanya bermula apabila Roszaimah merajuk selepas percintaannya bersama pekerja bapanya, seorang warga Indonesia, ditegur keluarga berikutan bimbang masa depan gadis berkenaan.

Bagaimanapun, Aneran serta keluarga tidak menyangka perkara berkenaan menyebabkan Roszaimah menghilangkan diri.

“Saya sentiasa mendoakan keselamatan Roszaimah dan meminta Allah melindunginya daripada sebarang kejadian tidak diingini.
“Hasrat saya melihat Roszaimah bahagia bersama pasangannya dan pulang ke pangkuan keluarga. Kami tidak marah atau berdendam sebaliknya sentiasa berharap dia kembali,” katanya.

Wanita itu berkata, keluarganya gagal memaklumkan berita kematian arwah suaminya kepada Roszaimah 15 tahun lalu berikutan gagal mengesannya.

“Kami sekeluarga sudah melupakan peristiwa lalu dan berharap bertemu kembali dengan Roszaimah.

“Jika dia sudah berkeluarga dan mempunyai anak, saya tidak sabar untuk melihat cucu,” katanya.
Orang ramai mempunyai maklumat berkaitan Roszaimah diminta menghubungi talian 019-7354130 atau 019-7664632

No comments:

Post a Comment