Search This Blog

Monday, August 2, 2010

Polis India tembak penunjuk perasaan di KashmirSeorang pemuda Kashmir dihantar ke hospital di Srinagar oleh sukarelawan dan kakitangan perubatan selepas dia cedera parah ditembak pasukan keselamatan India di Srinagar, semalam. - AFP


SRINAGAR 1 Ogos -Tiga lagi penunjuk perasaan maut hari ini setelah ditembak pasukan keselamatan, menjadikan angka korban dalam keganasan di wilayah Kashmir, India meningkat kepada lapan orang sejak tiga hari lalu.
Insiden di kota Pampore, kira-kira 13 kilometer di selatan Srinagar, berlaku selepas seorang mahasiswa berusia 17 tahun dibunuh oleh polis di sebuah stesen minyak pada 11 Jun lalu.
"Empat yang lain cedera ketika pasukan keselamatan melepaskan tembakan ke arah beri-ribu penduduk yang mengadakan tunjuk perasaan di Pampore," kata seorang pegawai polis yang enggan dikenali.
Katanya, seorang daripada penunjuk perasaan yang cedera itu berada dalam keadaan serius.
Polis melepaskan tembakan setelah beribu-ribu penduduk Pampore menghalang jalan utama dan menyerang pihak keselamatan, katanya.
Menurut saksi, tembakan yang dilepaskan oleh polis itu menyebabkan lebih ramai lagi penunjuk perasan memenuhi jalan-jalan raya dan membaling batu ke arah anggota polis yang berkawal. - AFP

No comments:

Post a Comment