Search This Blog

Wednesday, August 11, 2010

Penyebab tak siuman, diserang semput kronik

PETALING JAYA: Bahaya apabila produk pil kurus tubuh jenama Lami disahkan Penguat kuasa Farmasi Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) boleh menyebabkan individu yang memakannya tidak siuman dan diserang penyakit semput kronik.
Jurucakap penguat kuasa farmasi yang ditemui berkata, produk jenama Lami yang diseludup masuk dari negara jiran pernah dirampas pihaknya sebelum ini berikutan dijual berleluasa tanpa kelulusan KKM.
Menurutnya, tindakan merampas produk terbabit dilakukan selepas pihaknya menjalankan risikan dan pemantauan terhadap penjualan produk dan ubat-ubatan tidak berdaftar di pasaran.

“Susulan rampasan dilakukan itu, pihak farmasi menjalankan ujian makmal sebelum pil kurus Lami itu disahkan dicampur dengan racun terkawal sibutramine. Berikutan itu penjualan pil kapsul itu diharamkan dan tindakan merampasnya dilakukan.

“Walaupun rampasan demi rampasan dilakukan namun kapsul Lami terbabit masih berlegar di pasaran dipercayai angkara pihak tertentu yang masih terus menyeludupnya ke dalam negara,” katanya.

Menurutnya, kimia beracun sibutramine yang menjadi ‘resipi sulit’ dalam kebanyakan ubat menguruskan badan didakwa tidak sekadar memberi kesan buruk pada kesihatan, malah lebih teruk turut menyebabkan mangsa gagal mengawal emosi dan tidak siuman.

No comments:

Post a Comment