Search This Blog

Tuesday, August 31, 2010

Pengarah urusan rugi RM200,000


Oleh Raja Noraina Raja Rahim
rnoraina@hmetro.com.my
2010/08/31

KUALA LUMPUR: Seorang pengarah urusan sebuah syarikat telekomunikasi kerugian lebih RM200,000 selepas diperdaya sebuah syarikat terkemuka di Taiwan yang berjanji melantik syarikat mangsa sebagai pengedar utama produk sistem satelit navigasi (GPS) keluarannya sedangkan pengedar barangan berkenaan sudah dilantik di negara ini.
Ini menyebabkan produk GPS sebanyak 3,000 unit dibekalkan kepada syarikat mangsa tidak dapat dijual.
Malah, paling perit apabila mangsa dituduh sengaja memalsukan produk dan turut diserbu Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi Dan Kepenggunaan (KPDNKK) kerana menjual barangan itu tanpa lesen.

Mangsa, Lee Tong Kheng, 33, mendakwa mengenali syarikat terkemuka itu melalui laman web dan berminat menjadi pengedar utama kepada produk yang dikeluarkan kerana mengetahui GPS mendapat permintaan tinggi di kalangan pengguna kini.

Menceritakan kejadian itu, mangsa mendakwa berminat menjadi pengedar tunggal produk yang dikeluarkan syarikat itu kerana yakin akan mendapat keuntungan, hingga tidak menyedari produk berkenaan sebenarnya sudah mempunyai pengedar di negara ini yang beroperasi di Petaling Jaya.

“Kali pertama saya melihat produk itu melalui laman web, saya segera menyatakan hasrat mahu menjadi pengedar utama dengan menghantar emel kepada syarikat berkenaan pada Oktober tahun lalu.

“Syarikat berkenaan juga bersetuju melantik syarikat saya sebagai pengedar utama sebelum meminta saya menghantarkan RM50,000 sebagai wang pendahuluan,” katanya ketika sidang media di Wisma MCA, di sini, semalam.

Menurutnya, dia menaiki penerbangan ke Taiwan pada 21 Oktober tahun lalu untuk menghantar wang itu sebelum menerima perisian GPS berkenaan.

“Tiga hari kemudian, saya diminta mengirim baki wang berkenaan dan syarikat itu menyerahkan tambahan peta negara Thailand kepada syarikat saya.

“Selepas itu, saya menerima 3,000 unit GPS beserta dengan pelekat dan nombor siri kononnya sebagai lesen untuk menjual GPS itu di negara ini,” katanya.

Lee berkata, beberapa hari kemudian, dia terkejut apabila menerima surat pembatalan perjanjian daripada syarikat berkenaan yang memaklumkan sudah terdapat pengedar tunggal GPS jenama itu di negara ini dan berjanji akan menggantikan dengan perisian peta Thailand pula.

No comments:

Post a Comment