Search This Blog

Monday, August 2, 2010

Pantai Batu Feringghi diserbuSEBUAH pondok urut dan rawatan refleksologi ditutup selepas pihak berkuasa mengadakan operasi bersepadu membanteras aktiviti pantai tanpa lesen di sepanjang pantai Batu Feringghi, Pulau Pinang semalam.


PULAU PINANG - Tidak seperti hari minggu sebelumnya, Pantai Batu Feringghi di sini yang biasanya sibuk dengan aktiviti air serta khidmat urut refleksologi kini tinggal sepi.
Deretan khemah-khemah kayu yang menawarkan khidmat menyewa skuter air, banana boat, luncur kanopi dan pusat menunggang kuda seolah-olah sudah tidak bertuan kerana bertutup serta berkunci.
Semuanya berikutan tindakan bersepadu pihak berkuasa seperti polis, Majlis Perbandaran Pulau Pinang, Jabatan Imigresen dan Jabatan Kastam yang melancarkan operasi bersepadu mengekang kegiatan haram itu sejak Jumaat lalu.
Turut serta dalam operasi tersebut ialah pegawai Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) Pulau Pinang dan Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK) negeri.
Operasi selama 24 jam itu bagaimanapun lebih menyasarkan untuk memastikan kelancaran lalu lintas yang kerap menimbulkan masalah kepada orang ramai dengan kewujudan gerai-gerai tanpa lesen termasuk kegiatan operator pantai.
Ketua Polis Daerah Timur Laut, Asisten Komisioner Gan Kong Meng ketika ditemui berkata, operasi seperti itu akan terus dijalankan dan diperhebatkan dari semasa ke semasa.
"Ia bukan untuk menghukum atau menahan peniaga, tetapi satu cara memastikan aktiviti pantai tanpa lesen ini dikawal, begitu juga dengan kegiatan haram seperti penjualan cakera video digital (DVD) dan barang-barang tiruan.
"Agensi-agensi yang terbabit pula akan memainkan peranan bagi menjaga imej kawasan ini sebagai kawasan tumpuan pelancong," ujarnya.

No comments:

Post a Comment