Search This Blog

Monday, August 2, 2010

Meraung tiga saudara tertimbus

POKOK SENA: Seorang abang hanya mampu melihat adik dan adik iparnya serta seorang saudara mereka tertimbus dketika masing-masing sibuk melakukan tugas memasang saluran paip di loji kumbahan Taman Sena 2 di sini, petang semalam.
Dalam kejadian jam 4 petang itu, dua daripada mangsa maut di tempat kejadian, manakala seorang lagi patah tangan.
Semua mangsa yang juga warga Bangladesh berusia 30-an berada di dalam lubang yang dikorek di loji berkenaan, manakala seorang lagi berada di atas tebing untuk memasang paip saluran loji berkenaan sebelum tanah di bahagian tepi tiba-tiba runtuh menyebabkan mereka tertimbus kira-kira tujuh meter.

Berikutan itu, Shamsul, 30-an, iaitu abang dan abang ipar dua mangsa terbabit menjerit meminta tolong penduduk kampung berhampiran bagi menyelamatkan ahli keluarganya itu.

Seorang daripada mangsa yang tertimbus dikeluarkan penduduk dan dibawa ke Hospital Sultanah Bahiyah (HSB), Alor Setar untuk mendapatkan rawatan akibat patah tangan.

Bagaimanapun, usaha menemubual Shamsul gagal apabila dia meraung kerana tidak menyangka akan kehilangan adik dan adik iparnya sekelip mata sehingga terpaksa ditenteramkan rakan-rakannya.

Difahamkan, keempat-empat pekerja itu mempunyai pertalian adik-beradik dan bekerja di kawasan loji terbabit sejak empat bulan lalu dan menyewa di sekitar kawasan itu.

Ketua Polis Daerah Kota Setar, Asisten Komisioner Abdul Ghafar Rajab, berkata setakat ini pihaknya belum mengenali identiti semua mangsa dan disahkan mereka rakyat asing.

Beliau berkata, dalam kejadian itu empat daripada mangsa melakukan kerja mengepam air di saluran loji itu.

“Ketika kerja mengangkat pam itu selesai, tiba-tiba tanah di sekitar tebing runtuh dan menimbus dua pekerja terbabit.

“Seorang pekerja yang berada di bawah tanah itu selamat dan dihantar ke Hospital Sultanah Bahiyah (HSB) kerana mengalami cedera di tangan,” katanya ketika ditemui di tempat kejadian, semalam.

No comments:

Post a Comment