Search This Blog

Thursday, August 19, 2010

Lelaki Aceh dipenjara lapan tahun, 10 sebatan kerana miliki kanabis

SHAH ALAM: Seorang pekerja kedai runcit dari Aceh, Indonesia dijatuhi hukuman penjara lapan tahun dan 10 sebatan oleh Mahkamah Tinggi di sini hari ini selepas mengaku bersalah memiliki kanabis seberat 207 gram, April lalu.
Hakim Datuk Siti Mariah Ahmad memerintahkan tertuduh, Yusri Muhammad Syah, 33, menjalani hukuman itu berkuatkuasa dari tarikh dia ditangkap pada hari kejadian iaitu 27 April lalu.
Tertuduh didakwa melakukan kesalahan itu di Kedai Runcit Badek Maju Enterprise, Lot 2790, Bukit Naga, Seksyen 32 di sini, kira-kira pukul 4 petang pada 27 April.

Yusri didakwa mengikut Seksyen 6 Akta Dadah Berbahaya 1952 dan dihukum mengikut Seksyen 39 A (2) Akta yang sama yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum seumur hidup dan minimum 10 kali sebatan.

Dalam rayuan untuk peringanan hukuman, peguam Ab Kadir Ismail yang mewakili tertuduh berkata, anak guamnya sudah berkahwin dan mempunyai seorang anak berumur dua tahun serta berpendapatan RM600 sebulan.

Timbalan Pendakwa Raya Kamalia Yahdi yang mengendalikan pendakwaan pula memohon mahkamah menjatuhkan hukuman yang deterren bagi mengekang kes-kes dadah yang berleluasa di negara ini.-Bernama

No comments:

Post a Comment