Search This Blog

Thursday, August 26, 2010

Kastam rampas mercun, bunga api RM9j

PUTRAJAYA: Sebanyak 141 kes rampasan mercun dan bunga api membabitkan nilai lebih RM9 juta ditumpaskan Kastam Diraja Malaysia sepanjang Januari hingga 24 Ogos tahun ini.
Penolong Ketua Pengarah, Bahagian Penguatkuasaan Kastam Diraja Malaysia (KDRM), Datuk Ismail Ibrahim, berkata ia membabitkan rampasan mercun dan bunga api seberat lebih 229,762 kilogram berbanding 125,284 kilogram bagi tempoh sama tahun lalu.
Menurutnya, rampasan itu membabitkan nilai lebih RM9 juta berbanding lebih RM3.1 juta pada tahun lalu yang menyaksikan peningkatan 188.2 peratus.

“Peningkatan jumlah rampasan itu berikutan penguatkuasaan berterusan dan ketat yang dilakukan KDRM bagi memastikan penyeludupan bahan berbahaya itu berjaya ditangani secara berterusan. “Rampasan itu membabitkan cukai kastam lebih RM5 juta berbanding lebih RM2 juta bagi tempoh sama pada tahun lalu.

“Apa yang pasti, penguatkuasaan yang dilakukan sudah bermula sejak Januari lagi dan tidak hanya dilakukan apabila wujud musim perayaan tertentu saja,” katanya pada sidang media selepas Pelancaran Ops Raya 2010 Kastam Diraja Malaysia, di sini, semalam.

Mengulas lanjut beliau berkata, siasatan mendapati ada beberapa modus operandi yang digunakan penyeludup bagi membawa bahan berbahaya itu ke negara ini bagi mengaut keuntungan lumayan.

No comments:

Post a Comment