Search This Blog

Tuesday, August 10, 2010

Kapal kargo, 17 krew hilang


2010/08/09

MANILA: Pengawal pantai Filipina semalam mencari sebuah kapal kargo domestik bersama 17 anak kapalnya yang hilang selepas berhadapan dengan ombak besar dan masalah enjin. 

Anggota krew yang menaiki SF Freighter dilaporkan menghubungi pemilik kapal, Seaford Shipping melalui radio kelmarin untuk melaporkan masalah yang dihadapi tetapi tidak lama selepas itu terputus hubungan, kata ketua pengawal pantai, Laksamana Wilfredo Tamayo.
Pemilik kapal melancarkan satu misi mencari awal berhampiran kawasan kali terakhir kapal itu dilaporkan di pantai wilayah Marinduque dan menghubungi pengawal pantai, kata Tamayo.
Sebuah pesawat pengawal pantai melihat sebuah kapal di perairan Marinduque kira-kira 160 kilometer ke tenggara Manila semalam tetapi cuaca buruk memaksa kapal terbang itu berpatah balik sebelum buat pengecaman. Usaha akan diteruskan apabila keadaan cuaca kembali cerah. 

Kapal yang melalui kawasan itu dan penduduk di kawasan pantai diminta memaklumkan kepada pihak berkuasa sekiranya melihat kapal terbabit. – AP

No comments:

Post a Comment