Search This Blog

Monday, August 30, 2010

Cubaan seludup ketika berbukaRANTAU PANJANG – Operasi kejar-mengejar penyeludup yang cuba melarikan diri daripada diberkas pihak Pasukan Gerakan Am Batalion 8 (PGA) menjelang waktu berbuka puasa, semalam. 

Dua pemandu kereta Proton Wira berwarna biru gelap cuba melarikan diri dengan membawa muatan kain batik sebanyak 17 guni yang dipercayai untuk pasaran tempatan, bagi keperluan pengguna menjelang Aidilfitri tidak lama lagi. 

Pegawai pemerintah Batalion 8 (PGA), Superitendan Rooslan Radzi berkata, pasukannya melakukan risikan pada jam 2 petang di pengkalan haram Bukit Lata kemudian mengerang hendap suspek pada jam 6.30 petang. 

“Mereka kini menggunakan taktik lain mengelak daripada ditangkap, dengan menggunakan jalan pintas di Jejawi menuju ke Lubok Setol. 

“Hasil pemeriksaan, kami mendapati mereka cuba untuk menyeludup kain batik cap ‘Super Gold AIE’ sebanyak 10 guni dan tujuh guni cap Tiga Serangkai,” katanya kepada Sinar Harian, semalam. 

Rooslan berkata, kesemua 17 guni kain yang berisi sebanyak 4,000 helai, menjangkau nilai rampasan sebanyak RM140,000. 

Menurutnya, kesemua 200 kodi kain tersebut dipercayai barangan dari sempadan memandangkan jenama tersebut hanya dikeluarkan di sana untuk pasaran di seluruh negara. 

“Barangan rampasan tersebut akan dihantar kepada pihak Kastam bagi tindakan selanjutnya. 

“Pihak PGA 8 bersiap sedia mengawal sempadan daripada semua unsur penyeludupan memandangkan suasana Aidilfitri kian terasa meskipun menjelang waktu berbuka puasa,” katanya.

No comments:

Post a Comment