Search This Blog

Sunday, August 8, 2010

Banjir di Eropah ragut 7 nyawa08/08/2010 2:41am

WARSAW, Poland 8 Ogos - Bencana banjir dan hujan lebat yang melanda Poland, Jerman dan Republik Czech telah meragut sekurang-kurangnya tujuh nyawa.
Lenka Moravconva, jurucakap perkhidmatan penyelamat di selatan Republik Czech berkata, tiga orang mati daerah persempadanan antara Poland dan Jerman semalam.
Lebih 1,000 orang penduduk, sebahagiannya melibatkan mereka yang berada di kawasan bawah dua empangan telah dipindahkan berikutan kenaikan paras air yang mendadak.
Penduduk di bandar Chrastava dan Frydlant yang telah ditengelami air telah diselamatkan oleh helikopter polis dan tentera dari bumbung rumah mereka.
Tiga kem musim panas untuk kanak-kanak juga telah dipindahkan.
Pusat kajicuaca memberi amaran hujan lebat dijangka akan berterusan sehingga esok dan polis pula berkata, banjir yang melanda timur Jerman telah meragut tiga nyawa di negeri Saxony.
Kira-kira 2,000 orang penduduk telah pindah meninggalkan rumah kediaman mereka berikutan tanah runtuh dan banjir besar yang melanda barat Kanada.
kejadian tanah runtuh itu telah mewujudkan empangan seluas 300 meter sepanjang dua kilometer di Maeger Creek dekat Pemberton kira-kira 250 kilometer ke utara Vancouver, British Colombia.
Arahan berpindah telah dikeluarkan selepas beberapa jam berlaku tanah runtuh awal kelmarin kerana tasik yang ada di situ akan bocor dan melepaskan bendungannya dengan lebih laju.

Pegawai operasi kecemasan daerah, Ryan Wainwringht semalam berkata, masih terlalu
awal untuk mengatakan bila arahan perpindahan akan ditarik balik.
Punca kejadian tanah runtuh itu bagaimanapun belum diketahui.

No comments:

Post a Comment