Search This Blog

Thursday, August 26, 2010

4 disambar api

PETALING JAYA: Seorang kakitangan Tenaga Nasional Berhad (TNB) melecur hampir 90 peratus manakala tiga lagi rakannya melecur kurang 50 peratus selepas pencawang pembahagian utama di sebuah kilang tayar di Jalan Tandang, di sini meletup hingga menghasilkan pancaran arca ketika sedang menaik taraf pencawang itu, semalam.
Dalam kejadian kira-kira jam 12 tengah hari itu, keempat-empat mereka berada di dalam pencawang berkenaan apabila salah satu peralatan di dalamnya meletup dan menghasilkan pancaran arca.
Akibatnya, pancaran itu menyambar keempat-empat mereka menyebabkan kulit serta baju mereka terbakar.

Ketua Polis Petaling Jaya, Asisten Komisioner Arjunaidi Mohamed berkata, kejadian itu berlaku apabila salah satu peralatan di dalam pencawang berkenaan meletup sebelum api menyambar mangsa.

Katanya, walaupun pakaian mereka terbakar tetapi mereka bernasib baik apabila sempat menyelamatkan diri.

“Seorang daripada mangsa berada dalam keadaan kritikal apabila 90 peratus badannya terbakar manakala tiga rakannya hanya melecur kurang 50 peratus,” katanya.

Menurutnya, semua mereka kini dirawat di Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM).

Sementara itu, jurucakap TNB berkata, ketika kejadian, keempat-empat pekerja itu sedang menaik taraf sistem di pencawang itu.

Katanya, pihaknya juga tidak menolak kemungkinan berlakunya kesalahan teknikal dan kesilapan manusia dalam kemalangan itu.

Pihak PPUM ketika dihubungi juga berkata, keempat-empat mangsa akan dihantar ke Hospital Prince Court bagi mendapatkan rawatan susulan

No comments:

Post a Comment