Search This Blog

Saturday, July 24, 2010

Tukang kayu didakwa, dua lagi rakan bebas

GEORGETOWN: Tiga sahabat yang sebelum ini menghadapi pertuduhan bersama mengedar dan memiliki dadah tidak menyangka keputusan Mahkamah Tinggi di sini, semalam memisahkan mereka.
Beh Yaw Lim, 24, mekanik; tukang emas, Peh Eng Poh, 26 dan tukang kayu, Chew Sam Poh, 48, pada mulanya didakwa secara bersama mengedar 59.39 gram dadah morfin dan memiliki 43.23 gram methamphetamine, 48.57 gram ketamin, 7.42 gram heroin dan 53.17 gram kanabis pada jam 10.30 malam di No 260D, Lebuh Carnavon, pada 18 Jun 2008.
Bagaimanapun, Pesuruhjaya Kehakiman, Yaacob Md Sam, semalam membebaskan Beh dan Peh selepas mendapati pihak pendakwaan gagal membuktikan kes prima facie terhadap kedua-dua tertuduh itu.

Menurutnya, barangan milik dua tertuduh tidak ditemui dalam rumah ketika diperiksa polis dan menyangkal mereka tinggal dengan Chew ketika serbuan.

“Mahkamah bersetuju dengan pihak pendakwaan bahawa Chew menetap di rumah berkenaan dan mempunyai kawalan sepenuhnya terhadap dadah dijumpai di rumah terbabit,” katanya.

No comments:

Post a Comment