Search This Blog

Saturday, July 24, 2010

Syabu seluar dalam

Syabu seluar dalam
SHAH ALAM: Sepasukan polis dari Bahagian Narkotik Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), Sepang, dekat sini terkejut apabila mendapati seorang daripada tiga lelaki warga Iran yang ditahan sejurus tiba ke negara ini memakai tiga seluar dalam berisi enam peaket dadah jenis Syabu.


RAMPAS...Nordin (dua kiri) menunjukkan dadah dan kasut yang digunakan untuk menyembunyikan Syabu.
RAMPAS...Nordin (dua kiri) menunjukkan dadah dan kasut yang digunakan untuk menyembunyikan Syabu.


TAKTIK BARU...seluar dalam digunakan suspek bagi menyembunyikan dadah seberat 1.13kg.
TAKTIK BARU...seluar dalam digunakan suspek bagi menyembunyikan dadah seberat 1.13kg.

Ketiga-tiga suspek yang baru tiba melalui penerbangan dari Doha, Qatar kira-kira jam 11 malam kelmarin itu dipercayai ‘keldai dadah’ kepada sindiket pengedaran dadah antarabangsa dicekup pihak berkuasa negara ini.

Pemeriksaan polis ke atas dua lelaki yang membawa dua beg pakaian yang ditarik suspek turut menemui sejumlah dadah jenis syabu.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik Selangor, Asisten Komisioner Nordin Kadir berkata, siasatan awal mendapati dadah jenis syabu itu dibungkus enam bungkusan kecil disorok dalam seluar dalam dianggarkan seberat 1.13 kilogram (kg) manakala syabu yang ditemui dalam beg pakaian dianggarkan seberat 3.7kg.

Menurutnya, kesemua dadah seberat 4.83kg yang dirampas itu dianggarkan bernilai RM1.21 juta.

“Taktik menyorok dadah dalam seluar dalam adalah cara baru digunakan sindiket pengedaran dadah membabitkan warga Iran.
“Pemeriksaan dokumen perjalanan ke atas suspek berusia 19, 22 dan 26 tahun mendapati seorang daripada mereka sudah tiga kali memasuki negara ini. Dijangka pulang ke negara asal pada 27 Julai ini,” katanya pada sidang media di pejabatnya semalam.

Ketiga-tiga suspek itu direman sehingga 29 Julai ini bagi membantu siasatan berhubung penemuan dadah itu.
Sementara itu dalam satu lagi kes membabitkan rampasan dadah di KLIA membabitkan warga Iran dilakukan pada 21 Julai lalu, dua lelaki berusia 26 dan 27 tahun ditahan sejurus tiba.

Nordin berkata, kedua-dua suspek terbabit ditahan kira-kira jam 11 malam dan pemeriksaan di dalam kasut yang dipakai kedua-dua suspek terbabit membawa kepada penemuan dadah jenis syabu seberat kira-kira 1.3 kilogram dan dianggarkan bernilai RM330,000.

“Kedua-dua suspek ini ditahan reman sehingga 28 Julai ini dan kesemua kes itu ditahan mengikut Seksyen 38B Akta Dadah Berbahaya (ADB) 1952 yang memperuntukkan hukuman gantung mandatori jika sabit kesalahan,” katanya menambah kesemua suspek yang ditahan itu sukar untuk memberikan kerjasama sekali gus menyukarkan pihak berkuasa untuk menyelesaikan kes terbabit.

Turut dirampas daripada kesemua suspek iaitu wang tunai dalam pelbagai matawang, telefon bimbit dan pasport

No comments:

Post a Comment