Search This Blog

Sunday, July 25, 2010

Rasa bahang

TUMPAT: “Saya terkejut daripada tidur apabila kaki kanan terasa panas. Kemudian saya melihat api lalu meluru mengejutkan ibu, serta adik beradik lain yang tidur.
“Tiada apa difikirkan selain keselamatan keluarga,” kata Mohd Rizal Ibrahim, 17, selepas rumah dua tingkat keluarganya musnah dalam kebakaran di Kampung Cherang Melintang, dekat sini, awal pagi semalam.
Kejadian kira-kira jam 2 pagi semalam menyebabkan Mohd Rizal cedera di lengan kanan ketika berusaha memadam kebakaran yang bermula di biliknya.

“Selepas berusaha mengejutkan ibu, kakak, abang serta anak saudara di tingkat atas, saya berusaha memadam api di bilik. Namun tidak berjaya kerana api terus marak sebelum menyambar lengan kanan, menyebabkan saya meluru keluar dari rumah,” katanya.

Kejadian sekelip mata itu juga memusnahkan duit kutu yang baru diterima ibunya, Hasanah Mamat, 54, selain duit hasil jualan perniagaan sayur serta kereta.

Hasanah yang juga ibu tunggal berkata, dia bersyukur kerana keempat-empat anaknya serta cucu berusia tiga tahun berjaya diselamatkan walaupun mereka kini tinggal sehelai sepinggang.

“Kejadian berlaku begitu pantas dan saya hanya mampu melihat api marak membakar rumah peninggalan arwah suami walaupun saudara mara dan jiran datang membantu sebaik mendengar jeritan kami meminta tolong.

“Semua harta benda, termasuk duit kutu RM10,000 musnah. Ini semua ketentuan Ilahi dan saya bersyukur kerana anak dan cucu di tingkat atas selamat,” katanya.

No comments:

Post a Comment