Search This Blog

Thursday, July 15, 2010

Polis trafik Bukit Aman keluar 187 saman pelbagai kesalahan lalu lintas

KUALA KRAI: Bahagian Penguatkuasa Ibu Pejabat Polis Kontinjen Trafik Bukit Aman mengeluarkan 187 saman kepada pemandu kenderaan yang melakukan pelbagai kesalahan lalu lintas dalam operasi khas hampir tiga jam di kilometer 95 Jalan Persekutuan Kuala Krai-Gua Musang, Simpang empat Kampung Manjor, di sini semalam.
Ketua Penguatkuasa kontinjen itu, Deputi Superintendan Tan Hoch Tho berkata, operasi dari 4.30 petang hingga 7 malam itu tertumpu kepada tiga kesalahan utama termasuk had laju, memotong garisan berkembar dan muatan berbahaya melibatkan kenderaan berat dan ringan.
Kesalahan itu ialah 120 memotong garisan berkembar; muatan berbahaya (lima); tiada lesen (tiga) dan pelbagai kesalahan lain (10), katanya kepada pemberita di lokasi sekatan jalan raya di kampung itu.

Tan berkata, operasi itu yang diketuainya melibatkan empat pegawai dan 12 anggota dari Bukit Aman dengan kerjasama dua pegawai dan lapan angota polis trafik dari Ibu Pejabat Polis Daerah (IPPD) Kuala Krai.

Menurutnya, ini adalah operasi pertama dilancarkan di Kelantan tahun ini, selepas operasi sama dilancarkan di Pekan dan Rompin, Pahang, baru-baru ini. "Operasi ini akan diteruskan dari semasa ke semasa dalam usaha polis bahagian penguatkuasa trafik mencegah kemalangan maut di seluruh negara," katanya.

Beliau berkata, operasi itu akan diteruskan petang ini di jalan Persekutuan Gua Musang-Kuala Lipis yang kerap berlaku kemalangan jalan raya.

Katanya, ketika operasi semalam, beliau kesal dengan sikap pemandu kenderaan berat, seperti lori balak yang tidak mementingkan keselamatan pengguna jalan raya kerana boleh membahayakan pengguna jalan raya.-Bernama

No comments:

Post a Comment