Search This Blog

Saturday, July 24, 2010

Perbuatan menyimpang daripada ajaran Islam

KUALA LUMPUR: Perbuatan seorang ustaz membogelkan anak murid kerana gagal menghafaz surah al-Quran cukup memalukan, malah tindakan itu jauh menyimpang daripada ajaran Islam.
Setiausaha Agung Angkatan Belia Islam Malaysia (Abim), Mohamad Raimi Ab Rahim berkata, perbuatan itu tidak sepatutnya berlaku kerana ia bukan saja menjatuhkan imej agama malah seorang guru tidak boleh memaksa murid membuka aurat.
“Tidak ada justifikasi dalam Islam, seorang guru memaksa murid membuka aurat apatah lagi menyentuh. Ini bukan ajaran Islam malah satu perbuatan amat memalukan agama,” katanya yang dihubungi semalam.

Beliau berkata demikian ketika mengulas laporan Harian Metro semalam mengenai tindakan seorang ustaz di sebuah sekolah di Simunjan, Sarawak yang memaksa lima murid lelaki tahun tiga bogel dan dubur masing-masing didakwa dicucuk kayu penyapu disebabkan gagal menghafaz surah al-Quran seperti diarahkan.

Sehubungan itu, Mohamad Raimi meminta siasatan terperinci dilakukan pihak berkuasa dan jika ustaz terbabit memang bersalah mengambil kesempatan terhadap muridnya.

“Tidak ada dalam Islam hukuman keterlaluan seperti itu, jadi saya berharap tindakan tegas perlu dikenakan jika dakwaan itu terbukti benar bagi memastikan ia tidak berulang.

“Pihak sekolah dan pentadbiran juga perlu memantau kaedah pengajaran bagi memastikan ia selari dengan ajaran Islam,” katanya.

No comments:

Post a Comment