Search This Blog

Friday, July 16, 2010

Penjual ubat eksotik cabut

KUALA LUMPUR: Beberapa pengamal perubatan tradisional dikesan menjual beg tangan diperbuat dari kepala ular tedung selar, selain kasut lelaki daripada kulit ular sawa termasuk pelbagai ukiran dari gading gajah yang didakwa mempunyai khasiat tersendiri.
Selain barangan terbabit, penjual tempatan berkenaan turut memasarkan paruh burung Enggang, tanduk rusa, bulu burung cenderawasih yang dijual mencecah harga ribuan ringgit.
Namun aktiviti penjualan haram yang melanggar Akta Perlindungan Hidupan Liar 1972 itu dihidu selepas sepasukan 12 anggota Unit Jenayah Hidupan Liar (WCU) Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) melakukan serbuan di sebuah bazaar berhampiran sebuah pusat beli-belah terkemuka di Petaling Jaya, Ahad lalu.

Ketua Pengarah Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan), Datuk Abdul Rasid Samsudin berkata, dalam operasi jam 11 pagi itu, penjual di kawasan berkenaan sempat lari.

“Kami merampas dua unit tanduk rusa ‘Sambur Deer’, tiga helai bulu burung Cenderawasih, satu tanduk kijang dan 96 objek ukiran yang diperbuat daripada gading gajah.

“Selain itu, kami turut menemui satu beg tangan diperbuat daripada kulit ular senduk, satu pasang kasut diperbuat daripada kulit ular sawa selain kuku harimau,” katanya.

No comments:

Post a Comment