Search This Blog

Saturday, July 31, 2010

Pekerja industri pakaian Bangladesh merusuhPOLIS Bangladesh mengguna belantan bagi menyuraikan beribu-ribu pekerja industri pakaian yang merusuh dalam tunjuk perasaan setelah kerajaan negara itu menolak tuntutan kenaikan gaji golongan pekerja industri itu di tengah Dhaka, semalam. - AP


DHAKA 30 Julai - Beribu-ribu pekerja industri pakaian Bangladesh menyekat laluan lebuh raya, menyerang kilang dan merampas barangan di kedai-kedai di ibu negara ini, hari ini selepas kerajaan menolak kenaikan gaji mereka.
Dianggarkan 5,000 pekerja pakaian untuk jenama Barat menyekat laluan utama di bandar ini, Tejgoan dan menyerang berpuluh-puluh kilang pakaian berhampiran dengan batu, menurut sub Inspektor polis, Abdul Quddul kepada AFP.
Sekurang-kurangnya lebih 5,000 pekerja merusuh di kawasan kedai-kedai mewah di Dhaka, kawasan yang menempatkan pejabat-pejabat kedutaan dan kumpulan bantuan asing.
Selasa lalu, kerajaan mengumumkan akan menaikan gaji minimum pekerja industri pakaian daripada 1,662 taka (RM78), gaji industri terendah di dunia, kepada 3,000 taka (RM137).
Beberapa kesatuan menuntut kenaikan gaji minimum sebanyak 5,000 taka (RM229).
Satu lagi tunjuk perasaan turut berlaku di bandar Mohakhali di mana beribu-ribu pekerja menyekat laluan di jejambat utama. - AFP

No comments:

Post a Comment