Search This Blog

Saturday, July 31, 2010

Maut jatuh pangsapuriGEORGETOWN- Seorang lelaki yang dipercayai pengedar pil khayal ‘mati katak’ apabila terjatuh dari tingkat empat pangsapuri yang disewanya dalam cubaan melarikan diri daripada kepungan polis di Tanjung Tokong malam kelmarin. 

Ketua Polis Daerah Timur Laut, Asisten Komisioner Gan Kong Meng berkata, lelaki berusia 32 tahun yang berasal dari Taman Putra, Ampang, Selangor itu ditemui orang ramai dalam keadaan berlumuran darah. 

“Hasil maklumat orang ramai, satu pemeriksaan oleh polis dari Bahagian Narkotik, Ibu Pejabat Polis Daerah Timur Laut (IPDTL) ke atas seorang lelaki berusia 29 tahun di tempat letak kereta membawa polis ke pangsapuri yang dipercayai disewa mangsa bersama lelaki yang ditahan itu. 

“Lelaki yang berasal dari Bahau, Negeri Sembilan yang bekerja sebagai penghantar barang itu membawa polis ke pangsapuri tempat tinggal mereka dan ketika berada di luar rumah itu, polis dikejutkan dengan penemuan mayat lelaki berlumuran darah di bawah pangsapuri itu yang dipercayai cuba melarikan diri setelah menyedari rumahnya diserbu,” katanya. 

Menurutnya, ketika polis memeriksa mayat suspek, dia sudah meninggal dunia akibat kecederaan parah dan hasil pemeriksaan pada badan mangsa, polis menemui satu paket plastik lut sinar yang disyaki syabu, dua keping foil aluminium yang mengandungi dadah jenis Eramin 5 dan paket plastik lut sinar berisi pil ecstacy.

“Hasil pemeriksaan di rumah mangsa, polis menemui alat membuat pil, penukul getah, sealer, alat penimbang, alat mengira wang, bungkusan plastik kosong digunakan untuk membungkus dadah dan beberapa alat menghisap dadah.

“Turut ditemui beberapa unit telefon bimbit dan seorang lagi lelaki berusia 28 tahun yang berasal dari Subang Jaya, Selangor bekerja sebagai penjual baju,” katanya.

Kong Meng berkata, siasatan lanjut sedang dijalankan untuk mengenal pasti tempoh sebenar aktiviti haram itu dijalankan namun polis mempercayai ia sudah beroperasi kira-kira dua bulan lalu dan kesemua barangan yang dirampas dianggarkan bernilai RM56,360.

“Turut ditahan seorang lagi rakan suspek berusia 33 tahun yang bekerja sebagai pemborong berasal dari Kajang, Selangor kira-kira jam 11 pagi semalam selepas dimaklumkan dia terperangkap dan mengalami kecederaan.

“Kesemua dadah yang dijumpai dipercayai untuk pengedaran dalam negeri dan siasatan lanjut masih lagi diteruskan untuk mengenal pasti pembabitan kesemua suspek dalam sindiket pengedaran dadah terutama pil khayal. 

Siasatan lanjut sedang dijalankan mengikut Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya 1952 dan sabit kesalahan boleh dihukum gantung sampai mati mandatori,” katanya.

No comments:

Post a Comment