Search This Blog

Saturday, July 31, 2010

Mansuh saman ekor
IPOH - Saman ekor perlu dimansuhkan kerana ia hanya memberi bebanan kepada rakyat, kata dua warga bandar raya, Jaswant Singh, 53, dan Lim Chong Tee, 64, yang tidak berpuas hati dengan isu saman berkenaan. 

Jaswant, seorang operator kenderaan dari sebuah syarikat di Negeri Sembilan, menyuarakan rasa kesalnya terhadap pihak Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) yang mengeluarkan dua saman terhadapnya serta pihak majikan ketika sedang menukar tayar lorinya di lorong kecemasan lebuh raya. 

“Saya akui saya tidak meletakkan kon segi tiga amaran ketika berhenti, tetapi saya sangat kesal kerana saya disaman atas dua pertuduhan iaitu memberhentikan kenderaan di lorong kecemasan dan tidak mempamerkan segi tiga kecemasan. 

“Kedua-duanya hanya satu pertuduhan sahaja. Selain itu, pihak majikan turut sama disaman berikutan kejadian berkenaan,” katanya. 

Pendapat Jaswant turut disokong Chong Tee yang mengalami kes kecurian kereta di sebuah pusat membeli belah terkemuka di sini, pada 6 Mei tahun lalu. 

Chong Tee yang bekerja sebagai jurujual berkata, dia telah membuat laporan polis berhubung perkara tersebut, namun sehingga ke hari ini, keretanya masih gagal ditemui. 

“Bagaimanapun, saya terkejut apabila menerima saman, ketika mahu membuat semakan saman pada 20 Julai lalu, berikutan kesalahan yang dilakukan atas nombor kenderaan yang sama pada 4 Julai 2010 di Bukit Mertajam, Pulau Pinang. 

“Ini menunjukkan bahawa kenderaan berkenan masih wujud dan masih digunakan pihak lain,” katanya. 

Sementara itu, Ketua Urusetia Pusat Khidmat Dan Aduan Barisan Nasional (BN) Perak, Bahagian Ipoh Barat, Mohd Rawi Abdullah, berkata, kedua-dua insiden berkenaan memerlukan penjelasan terperinci kerana ia dianggap menganiayai rakyat. 

Katanya, sudah tiba masanya kerajaan mengkaji semula pemansuhan perkara berkenaan kerana sehingga ke hari ini sudah terlalu banyak aduan berhubung permasalahan yang timbul berkaitan isu saman tersebut. 

“Keadaan ini menyukarkan rakyat ketika mahu memperbaharui lesen atau cukai jalan termasuk faktor kenaikan harga barang pada ketika ini,” katanya.

No comments:

Post a Comment