Search This Blog

Saturday, July 31, 2010

Laman sosial punca ceraiSHAH ALAM- Ketagihan melayari laman sosial kini berpotensi menjadi punca keretakan sesebuah institusi kekeluargaan. 

Pengerusi Peguam Syarie Malaysia (PGSM), Mohamad Isa Abdul Ralip berkata, perkara ini berlaku seiring dengan kepesatan kemajuan teknologi maklumat dan kegilaan masyarakat sehingga lalai dan lupa peranan dalam keluarga. 

Menurutnya, kewujudan laman sosial membantu merapatkan hubungan luar termasuklah kehadiran ‘individu ketiga’ antara kedua pasangan suami isteri. 

:“Saya pernah mengendalikan sebuah kes di mana si isteri mengadu si suami terlalu leka melayan Facebook sehingga mengabaikan tanggungjawab terhadapnya. Kes tersebut berakhir dengan penceraian. 

:“Tidak mustahil apabila melayari laman sosial itu, si suami akan bertemu dengan bekas teman wanita, manakala si isteri pula bertemu dengan bekas teman lelaki. Situasi kian parah apabila cinta lama berputik kembali,” katanya kepada :Sinar Harian:, semalam. 

:Sehubungan itu, melayari laman sosial perlu mempunyai had tertentu dan tidak terlalu leka sehingga tanggungjawab sebagai suami dan isteri terabai. 

Katanya, berdasarkan pemerhatian, penceraian juga boleh berlaku, antaranya, kerana tidak memahami pendidikan agama dan batas pergaulan sosial, suami tidak bertanggungjawab dalam memberikan nafkah, kehadiran orang ketiga dan hubungan intim yang hambar. 

“Sebelum berkahwin dan dalam tempoh perkahwinan, pasangan suami isteri perlu faham dengan jelas konsep perkahwinan dan ajaran agama Islam supaya hubungan harmoni sesebuah rumah tangga dapat diselamatkan, sekali gus mengelakkan risiko penceraian,” katanya. 

Beliau berkata, antara tempoh usia kerap berlaku penceraian ialah pasangan seawal usia 25 hingga 35 tahun iaitu dalam tempoh 10 tahun selepas berkahwin. 

“Tempoh 10 tahun ini dipanggil waktu ‘panas’ kerana dalam tempoh ini berbagai dugaan akan hadir dalam sesebuah rumah tangga. Selepas tempoh ini, kebanyakan risiko penceraian kerap berlaku dalam tempoh 15 hingga 20 tahun. Ia berlaku secara berperingkat-peringkat. 

“Bagi mengelak berlakunya perkara tidak diingini ini, dalam hubungan suami isteri, kedua-duanya perlu saling bertolak ansur dan memahami antara satu sama lain supaya setiap permasalahan dapat diselesaikan dengan cara baik,” katanya.

No comments:

Post a Comment