Search This Blog

Saturday, July 31, 2010

Korban banjir Pakistan lebih 400PESHAWAR 30 Julai – Angka kematian ketika banjir di Pakistan masuk hari ketiga kini mencecah lebih 400 orang hari ini ketika air sungai melimpahi tebing, perkampungan ditenggelami air dan berlaku kejadian tanah runtuh di banyak tempat.
Pertambahan jumlah korban akibat hujan monsun itu menunjukkan kelemahan infrastruktur Pakistan di mana petugas penyelamat yang tidak cukup peralatan berhempas pulas untuk sampai ke kawasan pedalaman.
Wilayah barat laut merupakan kawasan paling teruk terjejas dan Menteri Penerangan, Mian Iftikhar Hussain menyifatkan ia sebagai banjir terburuk sejak 1929.
Lebuh raya yang menghubungkan Peshawar dengan Islamabad juga ditutup selepas beberapa jambatan roboh, kata anggota perkhidmatan penyelamat Yayasan Edhi, Mujahid Khan.
Di wilayah Kashmir di bahagian Pakistan, sekurang-kurangnya 22 disahkan maut semalam akibat banjir.
Angka korban dijangka meningkat kerana ramai mangsa masih hilang.
Di Lembah Swat, penduduk terpaksa mengharungi air di paras lutut setelah jalan-jalan raya di lembah itu digenangi air.
Sebahagian binaan baru sebuah empangan di daerah Charsadda juga runtuh.
Sementara itu, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) menerima laporan bahawa sebanyak 5,000 buah rumah ditenggelami air dan kira-kira 400,000 penduduk yang lain terperangkap di beberapa perkampungan di bahagian barat laut negara ini.
“Operasi menyelamat menggunakan helikopter tidak dapat dijalankan kerana cuaca buruk dan hanya ada 48 buah bot penyelamat boleh digunakan,” kata Mian. – AP

No comments:

Post a Comment