Search This Blog

Saturday, July 17, 2010

Jual bayi: Dua lagi ditahan, dua kanak-kanak diselamatkan


17/07/2010 6:57pm

KUCHING 17 Julai – Polis negeri ini berjaya menyelamatkan dua lagi kanak-kanak berusia tiga dan empat tahun daripada sindiket pemerdagangan manusia ekoran penahanan dua wanita warga negara Indonesia, di Batu Kawah, semalam.
Ketua Jabatan Siasatan Jenayahnya, Senior Asisten Komisioner II Huzir Mohamed berkata, penahanan dua beradik tersebut menjadikan jumlah mereka yang ditahan untuk kes itu, kini berjumlah 14 orang.
Kesemua yang ditahan itu termasuklah seorang lelaki bergelar Datuk serta isterinya selain polis turut menyelamatkan semuanya tiga bayi dan lima kanak-kanak berusia sebulan hingga 14 tahun.
Menurutnya, kanak-kanak perempuan dan lelaki yang berusia tiga dan empat tahun itu ditemui dalam serbuan di sebuah rumah pada pukul 5.30 petang.
“Dua wanita Indonesia berusia 19 dan 22 tahun ditahan ketika sedang menjaga kanak-kanak itu,” katanya ketika dihubungi di sini hari ini.
Sementara itu, Majistret Mahkamah Kuching, Iris Awen Jon memerintahkan dua beradik tersebut ditahan reman selama enam hari, bermula hari ini untuk siasatan sindiket memperdagangkan bayi. - Utusan

No comments:

Post a Comment