Search This Blog

Saturday, July 31, 2010

Ibu jerut dua anak dengan wayar seterika bebasPULAU PINANG 30 Julai - Seorang suri rumah dibebaskan oleh Mahkamah Tinggi di sini hari ini setelah didapati tidak bersalah atas tuduhan menjerut leher dua anak lelakinya sehingga mati kerana berada dalam keadaan tidak sedar dan menghidap penyakit kemurungan serius ketika melakukan perbuatan itu, tiga tahun lalu.
Rosniza Ibrahim, 32, dari Kuala Kurau, Perak bagaimanapun diperintahkan oleh Hakim Datuk Mohd. Zaki Mohd. Yasin menjalani rawatan mental di Hospital Bahagia, Hulu Kinta, Perak selama yang diperkenankan oleh Yang Dipertuan Negeri Pulau Pinang.
Hakim Mohd. Zaki dalam penghakimannya memutuskan demikian setelah berpuas hati bahawa tertuduh tidak menyedari perbuatannya itu disebabkan keadaannya yang tidak waras dan tidak mengetahui dia telah melakukan kesalahan di sisi undang-undang.
''Memang jika dilihat secara keseluruhan, tidak dapat dinafikan tertuduh ialah orang yang telah menjerut kedua-dua anaknya menggunakan wayar seterika sehingga mati.
''Namun, keadaan rumahtangga yang bergolak sejak 2000 sehingga 2007 akibat keinginan suaminya berkahwin lain telah memberi tekanan kepadanya sehingga dia sentiasa mengurung diri, keliru, tidak keluar, tidak bercakap dengan jiran, hilang keyakinan diri dan sehingga hilang keyakinan terhadap Allah SWT.
''Tekanan yang terlalu kuat ini menyebabkan dia juga sanggup memukul dirinya dengan getah paip yang tidak mungkin sanggup dibuat oleh mereka yang sedar,'' kata Hakim Mohd. Zaki.
Menurutnya, mahkamah turut menerima keterangan Pakar Perunding Psikiatri Forensik Hospital Bahagia, Dr. Rabaiah Mohd. Salleh yang memberitahu bahawa Rosniza telah mengalami tekanan perasaan yang kronik dengan fasa kemurungan serius.
Beliau berkata, pakar tersebut yang merawat Rosniza selama dua bulan pada 2007 juga menjelaskan bahawa mereka yang mengalami penyakit ini berkecenderungan untuk membunuh diri sendiri dan orang lain.
''Di samping itu, mahkamah mengambil kira keterangan suami Rosniza, Idris Saidin yang mengesahkan isterinya itu seorang yang penyayang, tidak pernah menyeksa atau mencederakan anaknya sebelum itu serta selalu menolong menjaga anak-anak jiran.
''Begitu juga tindakan tertuduh yang tidak menyembunyikan atau cuba melupuskan senjata yang digunakan untuk membunuh anak-anaknya, malah dia sendiri memberikan barang-barang itu kepada polis. Semua keterangan ini memihak kepada tertuduh,'' katanya.
Rosniza yang berbaju coklat dan seluar sukan biru gelap serta bertudung hitam tenang pada awalnya di kandang tertuduh sebelum dilihat mengurut dada sambil menangis serta memeluk anggota polis wanita yang berada di sebelahnya sebaik sahaja keputusan itu selesai dibacakan.
Suasana pilu turut menyelubungi keadaan mahkamah apabila beberapa ahli keluarganya yang berada di galeri awam dilihat berlari dan memeluk Rosniza sambil menangis.
Mengikut pertuduhan, Rosniza didakwa membunuh Muhamad Alif Hakimi, 6, dengan cara menjerut leher anak sulungnya itu sehingga mati menggunakan wayar seterika kira-kira pukul 11 malam, 18 Februari 2007 di rumah mereka di No. 7-2-16, Taman Indah, Lebuh Batu Maung 8, Bayan Lepas dekat sini.
Tertuduh yang diwakili peguam bela, K. Simon Murali turut didakwa membunuh anak bongsunya, Muhamad Alif Hazimi, 2, kira-kira 15 minit kemudian dengan cara yang sama di rumah tersebut.
Dakwaan terhadapnya dikemukakan oleh Timbalan Pendakwa Raya, Arik Zakri Abdul Kadir mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman mati mandatori.
Memetik laporan akhbar sebelum ini, ibu kepada dua beradik malang itu dikatakan mengalami tekanan perasaan kerana mengesyaki suaminya menjalin hubungan dengan wanita lain.
Sebelum kejadian, tertuduh dikatakan menghantar khidmat pesanan ringkas (SMS) kepada suaminya sambil mengugut hendak membunuh dua anak mereka jika suaminya yang bekerja sebagai pemandu lori itu tidak pulang ke rumah sebelum pukul 11.30 malam.
Bagaimanapun apabila SMS itu tidak berbalas, kemarahan isteri semakin tidak terkawal lalu menjerut leher kedua-dua anaknya sehingga mati.
Kejadian itu cuma disedari oleh seorang jiran keesokan harinya setelah wanita terbabit memberitahu yang dia telah membunuh kedua-dua anaknya.

No comments:

Post a Comment