Search This Blog

Saturday, July 31, 2010

Ibu bunuh dua anak ke Hospital BahagiaGEORGETOWN - Seorang ibu yang dituduh membunuh dua anaknya dengan menjerut leher menggunakan wayar seterika tiga tahun lalu, semalam diperintahkan ke Hospital Bahagia Ulu Kinta, Perak setelah laporan perubatan mendapati ketika kejadian tertuduh tidak waras. 

Rosniza Ibrahim, 30, dituduh membunuh anaknya, Muhamad Alif Hakimi Idris, 6 dan Muhamad Alif Hazimi, 2, di di rumah No. 7-2-16, Taman Indah, Lebuh Batu Maung 8, Bayan Lepas,kira-kira jam 11 malam 18 Februari 2007. 

Dia didakwa mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman mati mandatori, jika sabit kesalahan. 

Hakim Mahkamah Tinggi Pulau Pinang, Datuk Mohd Zaki Mohd Yasin membuat keputusan itu selepas mendapati pihak pendakwaan yang diwakili Timbalan Pendakwa Raya Arki Zakri Abdul Kader gagal membuktikan kes prima facie terhadap Rosniza. 

Menurutnya, perbicaran kes itu mendapati tertuduh (Rosniza) menghidap penyakit kemurungan serius dan berada dalam keadaan tidak sedar ketika melakukan perbuatan itu. 

“Tertuduh melakukan perbuatan jerut leher anak hingga mati tetapi mahkamah mendapati dia tidak bersalah atas alasan ketidakupayaan mental. 

“Tertuduh juga berada dalam keadaan kemurungan serius untuk tempoh 2000 hingga 2007 kerana masalah rumah tangga dan suami berhasrat berkahwin lain,” katanya. 

Mohd Zaki berkata Rosniza, yang juga sentiasa berada dalam keadaan tertekan, selalu mengurung diri, tidak keluar rumah, tidak tenteram, terasa rungsing, fikirannya tercelaru, hilang keyakinan terhadap Allah dan hilang keyakinan diri. 

Selain itu, laporan perubatan Pakar Perunding Forensik dan Psikiatri, Dr Rabiah Mohd Salleh dari Hospital Bahagia Ulu Kinta membuktikan bahawa Rosniza memang berada dalam kemurungan yang serius dalam tempoh dua bulan menjalani rawatan daripada 2 Mac 2007 hingga 30 April 2007. 

Beliau mengesahkan daripada pemeriksaan ke atas Rosniza bahawa perhubungan antara dia dengan anaknya amat rapat. Akibat mengalami kemurungan serius dia bertindak sedemikian. 

“Tertuduh berada dalam keadaan tidak waras ketika melakukan perbuatan itu, tidak tahu dan tidak sedar bahawa perbuatannya adalah salah di sisi undang-undang,” katanya. 

Mohd Zaki mengeluarkan satu perintah mengikut Seksyen 348(1) Kanun Keseksaan untuk menempatkan Rosniza di hospital itu mengikut perkenan Yang Dipertua Negeri Pulau Pinang. 

Rosniza diwakili peguam K Simon Murali.

No comments:

Post a Comment