Search This Blog

Saturday, July 31, 2010

Gerakan cari kotak hitamAnggota tentera Pakistan mengangkat serpihan pesawat Airbus A321 milik syarikat penerbangan swasta negara itu yang terhempas di kawasan tanah tinggi dekat Islamabad kelmarin mengakibatkan kesemua 152 orang penumpangnya terbunuh. - AP


ISLAMABAD 30 Julai - Pasukan penyiasat hari ini meneruskan gerakan mencari kotak hitam sebuah pesawat penumpang Pakistan yang terhempas dekat ibu negara ini yang menyebabkan kesemua 152 orang di dalamnya terkorban.
Operasi mencari mayat dihentikan setelah semua mayat ditemui dan kebanyakannya diserahkan kepada ahli keluarga masing-masing untuk dikebumikan, kata polis.
Jet penumpang Airbus milik syarikat penerbangan Airblue itu terhempas lalu terbakar di kawasan hutan Bukit Margalla berhampiran Islamabad kelmarin, ketika cuba mendarat dalam hujan lebat selepas penerbangan dari Karachi.
"Kami sudah membawa keluar semua mayat dan cebisan mayat mangsa. Kini fokus kami tertumpu kepada siasatan dan kami sedang mencari sebarang petunjuk yang dapat membantu kami," kata pegawai kanan polis Islamabad, Bani Amin.
Hujan monsun menjejaskan gerakan mencari dengan memberi tumpuan kepada kotak hitam yang boleh memberi maklumat penting mengenai punca nahas pesawat Airbus 321 berusia 10 tahun yang dipandu seorang juruterbang berpengalaman. - AFP

No comments:

Post a Comment