Search This Blog

Saturday, July 31, 2010

Feri karam 140 dipercayai mautKINSHASA 30 Julai – Sebuah feri karam di Republik Demokratik Congo menyebabkan sekurang-kurangnya 140 mati lemas selepas feri itu didakwa membawa terlalu ramai penumpang.
Feri itu dilaporkan karam pada Rabu lalu di Sungai Kasai, pecahan daripada Sungai Congo di wilayah Bandundu, barat negara ini, setelah melanggar beting pasir, kata pegawai, semalam.
Seorang pegawai tempatan di pejabat gabenor Bandundu berkata, sekurang-kurangnya 140 terbunuh, manakala Menteri Komunikasi, Lamber Mende berkata, seramai 80 orang maut, sementara 76 lagi selamat.
Menurutnya, terdapat 180 penumpang berdaftar berada di atas feri itu, dan beberapa orang lagi menaiki feri itu secara rahsia.
Satu lagi sumber tempatan berkata, hanya dua kanak-kanak terselamat dalam tragedi tersebut.
Feri itu membawa bilangan penumpang dan barangan yang tidak diketahui jumlahnya dari Mushie, kira-kira 30 kilometer dari Bandundu, bandar utama wilayah itu.
Kemalangan berlaku apabila ia terlanggar beting pasir di Mangutuka, pinggir Bandundu, kata Mendeke lagi.
Misi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) menstabilkan Congo (MONUSCO) dan Pasukan Palang Merah tidak mempunyai maklumat mengenai nahas itu. – AFP

No comments:

Post a Comment