Search This Blog

Friday, July 16, 2010

Empat lagi ditahan berhubung sindiket jual bayi16/07/2010 7:19pm

KUCHING 16 Julai - Polis mendapat perintah tahanan reman selama enam hari ke atas empat orang termasuk sepasang suami isteri bagi membantu siasatan kes penjualan bayi, bermula hari ini.
Majistret Mahkamah Kuching Nelson W. Angang memerintahkan kesemua suspek iaitu suami kepada pasangan itu, yang berusia 40 tahun, isteri, 48, bersama dua lagi lelaki berusia 53 dan 48 tahun ditahan bagi menjalankan siasatan lanjut ke atas mereka.
Keempat-empat suspek tersebut ditahan polis dalam tiga serbuan berlainan antara 9 hingga 11 malam semalam di sini.
Difahamkan salah seorang daripada mereka adalah adik kepada Datin yang dipercayai mendalangi kegiatan sindiket penjualan bayi manakala lelaki berusia 53 tahun itu dipercayai ”pembekal bayi”.
Kegiatan sindiket penjualan bayi ini terbongkar pada Isnin lalu selepas polis Sarawak menyelamatkan seorang bayi yang cuba dijual oleh seorang wanita warga Indonesia di MJC New township, Batu Kawah di sini dengan harga RM10,000 kepada anggota polis yang menyamar sebagai pembeli.
Rabu lalu, pasangan ahli perniagaan yang bergelar Datuk dan Datin yang berusia 65 dan 43 tahun bersama enam lagi yang berusia antara 21 hingga 34 tahun ditahan reman enam hari.
Sehingga hari ini, jumlah anggota sindiket yang ditahan ialah 12 orang.
Polis berjaya menyelamatkan tiga bayi dan tiga kanak-kanak berusia antara 28 hari hingga 12 tahun dan mereka diserahkan kepada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM).
Sementara itu, Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Sarawak SAC Huzir Mohamed berkata polis sedang berusaha mengesan semua bayi dan kanak-kanak yang dipercayai diseludup masuk ke negeri ini dari negara jiran dan dijual di sini.
"Siasatan masih dijalankan,” katanya ketika dihubungi di sini hari ini. - Bernama

No comments:

Post a Comment