Search This Blog

Saturday, July 31, 2010

Dua beradik maut dirempuh keretaTEMERLOH - Dua beradik perempuan dalam perjalanan ke perpustakaan desa untuk mengulangkaji pelajaran maut apabila motosikal dinaiki dirempuh sebuah kereta kira-kira 100 meter dari rumahnya di Kilometer 15 Jalan Temerloh Jerantut di sini, semalam. 

Kejadian berlaku kira-kira jam 3.45 petang sebaik mangsa Nurhidayah Rumel, 14, dan adiknya, Siti Zaleha Rumel, 11, keluar dari simpang untuk ke perpustakaan desa kira-kira 500 meter dari rumah mangsa di kampung Seri Ketumbit Kerdau. 

Ketua Bahagian Ketenteraman Awam dan Trafik, Ibu Pejabat Polis Daerah Temerloh, Asisten Superintendan Mohd Hamzah berkata, Nurhidayah pelajar Tingkatan Dua Sekolah Menengah Kebangsaan Kerdau dan Siti Zaleha murid Tahun Lima Sekolah Kebangsaan Paya Ara. 

Menurutnya, sebaik tiba di simpang itu, mereka dirempuh sebuah kereta Proton Waja dipandu seorang lelaki dari arah Temerloh. 

“Pemandu kereta tidak sempat mengelak lalu merempuh motosikal mangsa,” katanya. 

Mohd berkata, akibat rempuhan itu, kedua mangsa tercampak ke tepi laluan bertentangan. Dua beradik tidak memakai topi keledar cedera parah di kepala dan muka meninggal dunia di tempat kejadian. 

Beliau berkata, mayat mangsa dihantar ke Hospital Sultan Haji Ahmad Shah (HoSHAS) Temerloh. Pemandu kereta bagaimanapun selamat dan tidak cedera. 

Sehubungan itu, Mohd menasihati ibu bapa tidak membenarkan anak mereka menunggang motosikal tanpa lesen walaupun dekat. Kes disiasat mengikut Seksyen 41 (1) Akta Pengangkutan Jalan (APJ) 1987.

No comments:

Post a Comment