Search This Blog

Friday, July 16, 2010

Dihukum gantung

SHAH ALAM: Seorang pesakit buah pinggang kronik dijatuhkan hukuman gantung sampai mati selepas didapati bersalah mengedar 250.9 gram dadah sebuah rumah, di Klang dekat sini, empat tahun lalu.
Hakim Datuk Wira Mohtarudin Baki menjatuhkan hukuman itu terhadap S A Sukumaran, 35, selepas berpuas hati pendakwaan itu membuktikan kes melampaui keraguan munasabah.
Pemandu lori itu menjalani dialisis tiga kali seminggu akibat penyakit itu kelihatan tenang dan tunduk selepas mendengar keputusan itu.

Mengikut pertuduhan, Sukumaran didakwa mengedar 250.9 gram(g) dadah termasuk 36.2g heroin dan 214g monoacetylmorphine.

Dia didakwa melakukan kesalahan itu di rumah bernombor A3-3-4, Pelangi Court, Jalan Pekan Meru, Klang, pada jam 4.30 petang, 23 Februari 2006.

Atas perbuatan itu, dia didakwa melakukan kesalahan mengikut Seksyen 39B (1) (a) Akta Dadah Berbahaya 1952 yang memperuntukkan hukuman mati mandatori.

Mohtarudin dalam penghakimannya berkata, keterangan tertuduh ketika membela diri bahawa dadah itumilik seseorang bernama Ah Meng yang menjadi penyewa rumah itu tidak dapat diterima mahkamah. “Tertuduh mengatakan dia memberi kebenaran kepada Ah Meng menggunakan kad pengenalannya menyewa rumah itu sebagai membalas budi lelaki itu kerana menampung kos pembedahan buah pinggangnya di India.

“Dadah dengan jumlah besar dijumpai di meja kecil di bilik nombor dua tidak berkunci. Jika dadah itu kepunyaan Ah Meng, mesti Ah Meng sorokkan dadah itu.

“Selain itu tiada seorang saksi pun termasuk tertuduh sendiri yang mengetahui siapa sebenar Ah Meng,” katanya.

No comments:

Post a Comment