Search This Blog

Sunday, July 25, 2010

Bayi perempuan sumbing dibuang


KUALA LUMPUR 24 Julai - Apakah dosa bayi perempuan ini sehingga tidak diterima oleh ibu bapanya hanya kerana mulutnya sumbing.
Kecacatan itu mengakibatkan si kecil yang tidak berdosa ini dibuang dan mayatnya ditemui di dalam tong sampah.
Bayi yang cukup sifatnya itu ditemui oleh seorang pengutip barangan lusuh di dalam sebuah beg plastik di Flat Sri Kelantan, Bandar Baru Sentul di sini kira-kira pukul 10 malam tadi.
Ketua Polis Daerah Sentul, Asisten Komisioner Zakaria Pagan berkata, ketika ditemui, bayi itu yang dipercayai dilahirkan semalam masih bertali pusat.
"Semasa menggeledah tong sampah dia menemui satu bungkusan plastik mencurigakan dan selepas dibuka dia terkejut melihat mayat bayi bersama urinya.
"Hasil siasatan kita dapati bayi berkenaan dilahirkan kurang dari empat jam sebelum dibuang," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.
Khamis lalu, seorang bayi perempuan ditinggalkan dalam sebuah beg dekat tempat menunggu bas berhampiran Hospital Sultan Ismail, Johor Bahru.
Namun bayi yang ditemui pada pukul 6.40 pagi itu lebih bernasib baik kerana masih bernyawa ketika ditemui sebelum dibawa ke hospital tersebut.
Zakaria menambah, mayat bayi yang mirip kaum Melayu itu dihantar ke Hospital Kuala Lumpur untuk bedah siasat.
Katanya, polis meminta orang ramai yang mempunyai maklumat mengenai kejadian itu supaya menghubungi balai polis berhampiran bagi membantu siasatan.

No comments:

Post a Comment