Search This Blog

Saturday, July 31, 2010

Bangkai buaya gemparkan penduduk Sri AmanSRI AMAN 30 Julai - Bau busuk daripada bangkai seekor buaya katak yang dihanyutkan arus sungai di bawah jeti Dermaga Perdagangan Sungai Batang Lupar di sini menggemparkan penduduk bandar ini pagi kelmarin.
Ini kerana, bangkai buaya dengan ukuran panjang kira-kira 3 dan 0.4 meter lebar itu telah menimbulkan bau yang kurang menyenangkan kepada pengunjung yang hadir ke kawasan jeti berkenaan.
Menurut sumber, kehadiran bangkai buaya di jeti berkenaan hanya disedari sewal pukul 7 pagi.
Ujarnya, faktor pasang surut sungai telah membawa bangkai buaya berkenaan ke bawah jeti berkenaan.
Tambahnya, apa yang yang membimbangkan ialah bau daripada buaya itu akan mendatangkan perasaan kurang senang kepada orang ramai yang berkunjung ke gerai di jeti berkenaan pada sebelah petang.
Sebelum ini, sebuah akhbar tempatan melaporkan penemuan bangkai buaya berkenaan oleh seorang petani di Engkilili di sungai berdekatan kawasan kebunnya kelmarin.
Difahamkan, buaya itu dipercayai mati kira-kira lima hari lepas dari kawasan hulu Sungai Batang Lupar sebelum dihanyutkan akibat faktor pasang surut Sungai Batang Lupar.
Buaya berkenaan juga dipercayai pernah menyerang seorang penduduk di Engkilili ketika melakukan urusan perikanan di sungai berkenaan namun berjaya menyelamat diri dengan berpaut pada tunggul pokok di sungai terbabit.

No comments:

Post a Comment