Search This Blog

Sunday, July 11, 2010

Bakteria punca wabak maut
MARAN - Misteri kematian enam penduduk yang terbabit dalam operasi mencari dan menyelamat mangsa lemas di Lubuk Yu di sini, akhirnya terjawab apabila Kementerian Kesihatan mengesahkan ia disebabkan wabak Meloidosis dan Leptospirosis.

Menterinya, Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata, punca jangkitan itu adalah kuman atau bakteria penyebab Meliodosis daripada tanah manakala Leptospirosis akibat air kencing tikus.

Menurutnya, 13 kes dilaporkan yang melibatkan enam kematian termasuk empat meninggal dunia di Hospital Sultan Haji Ahmad Shah (HoSHAS) dan dua lagi di rumah.

Sementara itu, Tiong Lai berkata, kementeriannya mengarahkan kawasan rekreasi itu ditutup sementara bagi membolehkan agensi terlibat membuat siasatan lanjut mengenai wabak itu.

Beliau berkata, tindakan itu juga bagi memastikan orang ramai tidak mendekati kawasan Lubuk Yu kerana dikhuatiri turut terkena tempias wabak itu.

"Pegawai dari kementerian saya juga mengambil sampel tanah dan air di Lubuk Yu ini untuk dibuat kajian dan kami jangka keputusan penuh mengenai ujian itu akan diketahui dalam tempoh kurang seminggu.

"Jadi kawasan Lubuk Yu ini akan ditutup sehingga siasatan dan kajian mengenai wabak itu selesai," katanya.

No comments:

Post a Comment