Search This Blog

Friday, July 16, 2010

73 jentera dirampas

SHAH ALAM: Sebanyak 73 alat termasuk jentera berat dirampas kerajaan Selangor bermula tahun lalu hingga kini kerana disyaki terbabit dalam kegiatan mencuri pasir.
Rampasan jentera pengorek di daerah Gombak sebanyak tiga diikuti Hulu Langat (11), Kuala Selangor (lima) dan Kuala Langat (lapan). Bagi rampasan lori, daerah Hulu Langat mencatat rampasan tertinggi dengan 21 buah diikuti Klang (sembilan) dan Kuala Selangor (tiga) manakala lain-lain daerah Sepang dan Hulu Langat empat kes diikuti Kuala Langat (tiga) dan Gombak (dua).
Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Ramli Mahmud dalam satu kenyataan media berkata, kecurian pasir dikesan berlaku di atas tanah kerajaan dan persendirian dan antara aktiviti penguat kuasaan yang dilakukan termasuk mengenalpasti lokasi yang kerap berlaku kecurian pasir dan mengadakan rondaan di kawasan yang dikenal pasti setiap hari.

“Kawalan statik di kawasan lokasi strategik secara berkala seperti jalan keluar masuk adakan. “Kami juga mengadakan penguat kuasaan di atas tanah kerajaan,” katanya di sini, semalam.

Beliau berkata, bagi pemilik tanah persendirian, tuan tanah perlu mengawal tanah mereka daripada berlaku kecurian pasir kerana kerajaan negeri tidak mempunyai kuasa merampas barangan dan peralatan melombong pasir.

Menurutnya, bagaimanapun beberapa tindakan boleh dikenakan seperti mengeluarkan Notis 7A bagi pemilik tanah memulihkan tanah mengikut syarat yang dikenakan.

“Sekiranya gagal dipulihkan, Notis 7B dikeluarkan untuk mendapat penjelasan kegagalan pemilik tanah mengambil tindakan pemulihan dan jika penjelasan yang diberikan tidak dapat diterima, Notis 8A akan dikeluarkan dan tanah mereka akan dirampas.

“Pecahan tindakan diambil mengikut daerah adalah seperti berikut di mana 11 lot telah dirampas dan 85 lot lagi akan dirampas sekiranya tuan tanah gagal mengambil tindakan memulihkan tanah,” katanya.

Menurutnya, pada masa sama pihak berkuasa tempatan (PBT) diminta mengeluarkan notis memberhentikan kerja kepada tuan tanah yang membuat kerja tanah termasuk perlombongan pasir dan aktiviti kerja tanah mesti mendapat kelulusan PBT. Mereka yang gagal boleh didenda sebanyak RM250,000.00.

No comments:

Post a Comment