Search This Blog

Friday, July 16, 2010

6 didakwa culik pelajar Nigeria

SEPANG: Dua wanita membabitkan seorang rakyat tempatan dan warga Indonesia bersama empat lelaki warga Nigeria dihadapkan ke Mahkamah Majistret, di sini, semalam atas tuduhan menculik seorang penuntut institusi pengajian tinggi swasta (IPTS), pada Mei lalu.
Hazwani Mohd Hardi, 26, dan Beby Shahputri, 20-an, dituduh bersama empat lelaki Nigeria, Gebrel Mowaski, Nduka Johnsin Samuel, Igwa Ongebuchi Promise, Odimega Chiedozie berusia 20 hingga 30-an didakwa menculik Auwal Dankaka Bebeji, 28, juga dari Nigeria. Mereka didakwa mengikut Seksyen 3 Akta Culik 1961 yang jika sabit kesalahan boleh dikenakan hukuman mati atau penjara seumur hidup dan sebatan.
Bagaimanapun, tiada pengakuan direkodkan Hakim Zulhelmy Hasan dan semua tertuduh tidak dibenarkan ikat jamin. Zulhelmy menetapkan 2 September depan sebagai tarikh sebutan kes sementara menunggu keputusan ujian asid deoksiribonukleik (DNA) mangsa daripada Jabatan Kimia.

Pendakwaan dilakukan Timbalan Pendakwa Raya, Aqeeb Lizalman Nordin Zamry, manakala tertuduh tidak diwakili peguam.

Akhbar sebelum ini melaporkan mengenai seorang penuntut lelaki warga Nigeria diculik di kampus IPTS terbabit di Cyberjaya, kira-kira 8.30 malam pada 23 Mei lalu.

Mangsa dikatakan dikurung di sebuah rumah teres dua tingkat sebelum dibebaskan pada 20 Jun lalu selepas keluarganya memasukkan RM30,000 ke dalam akaunnya di Malaysia.

Susulan itu, polis menyerbu rumah berkenaan dan menahan beberapa individu serta merampas tiga komputer riba, 15 telefon bimbit dan 11 pasport antara bangsa pelbagai negara.

Satu daripada telefon bimbit yang dirampas dipercayai digunakan bagi menghubungi keluarga mangsa termasuk menghantar Khidmat Pesanan Ringkas (SMS) yang dijadikan bukti.

Berdasarkana fakta kes, semua tertuduh ditahan di sebuah rumah teres dua tingkat di Bandar Damai Perdana, Kajang pada 20 Jun lalu susulan laporan polis oleh adik mangsa, Jamilu Dankaka Hussaini, pada 24 Mei lalu mengenai kehilangan abangnya.

Jamilu diberitahu berkaitan kejadian itu oleh keluarganya di Nigeria yang menerima panggilan telefon daripada penculik meminta wang tebusan RM34,141 (USD10,000). Mangsa adalah anak pengerusi sebuah majlis perbandaran di Nigeria.

Sebelum ini media ada melaporkan mengenai seorang penuntut lelaki warga Nigeria diculik di kampus IPTS terbabit di Cyberjaya, kira-kira 8.30 malam pada 23 Mei lalu.
Mangsa kemudian dikurung di rumah teres dua tingkat terbabit sebelum dibebaskan pada 20 Jun lalu selepas keluarganya memasukkan wang RM30,000 ke dalam akaun miliknya di Malaysia sebelum dibebaskan.

Susulan itu, polis menyerbu rumah terbabit dan menahan semua tertuduh serta merampas tiga komputer riba, 15 telefon bimbit dan 11 pasport antara bangsa pelbagai negara.

Satu daripada telefon bimbit yang dirampas dipercayai digunakan bagi menghubungi keluarga mangsa termasuk menghantar Khidmat Pesanan Ringkas (SMS) yang dijadikan bukti.

No comments:

Post a Comment